Condiții de examinare speciale la examenele de absolvire pentru elevii cu CES
Copiii cu cerinţe educaţionale speciale (CES) vor beneficia şi în anul curent de condiţii speciale la susţinerea examenelor de absolvire a gimnaziului şi liceului. În acest scop, Comisia Naţională de Examene a aprobat în şedinţa de astăzi o instrucţiune care stabileşte proceduri clare de organizare a examenelor pentru această categorie de candidaţi.
Potrivit ministrului Maia Sandu, instrucţiunea a fost elaborată pentru a acorda şanse egale elevilor cu cerinţe educaţionale speciale de a susține examenul de Bacalaureat și examenele de absolvire a ciclului gimnazial. „În acest document sînt stabilite reguli clare pentru responsabilii de organizarea examenelor, astfel încît să nu mai existe loc pentru interpretări”, a subliniat ministrul.
Documentul prevede că elevii cu deficienţe neuro-motorii sau vizuale grave vor avea la dispoziţie mai mult timp pentru rezolvarea testelor de examen. În cazul probelor scrise timpul va fi suplimentat cu o oră, în timp ce în cazul probei la limba străină, candidaţilor li se vor acorda suplimentar până la două ore astronomice.
Instrucţiunile prevăd că elevii cu CES vor susţine examenele în instituţii special amenajate – dotate cu rampe de acces, cu grupuri sanitare adaptate, iluminare specială etc.
Totodată, candidaţii care sînt în imposibilitatea de a scrie sau citi textul de examen vor dispune de un asistent individual care le va facilita acest exerciţiu. Instrucţiunea stabileşte şi modalitatea de organizare a examenului pentru candidaţii imobilizaţi temporar sau definitiv. În astfel de cazuri, elevii şi părinţii pot solicita susţinerea testelor la locul imobilizării, simultan cu toţi candidaţii din ţară. În acest scop, preşedinţii centrelor de examen vor desemna un asistent care se va afla la locul desfăşurării examenului pentru a supraveghea buna desfăşurare a acestuia.
Pentru a putea beneficia de condiţii speciale de susţinere a examenelor, părinţii şi elevii trebuie să depună o cerere către directorul instituţiei de învăţămînt, în baza Concluziei Consiliului Medical Consultativ. La rîndul lor, instituţiile vor înainta dosarele direcţiilor raionale/municipale de învăţămînt, care le vor transmite spre examinare Comisiei Naţionale de Examene.
Prevederile noului document au fost consultate cu membrii Consiliului pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării, propunerile lansate în cadrul discuţiilor fiind luate în calcul la redactarea variantei finale a instrucţiunilor.
Mihaela Rotari