Ministerul Educației a lansat platforma „Vreau manuale bune”
Ministerul Educației a lansat astăzi platforma de comunicare „Vreau manuale bune”, o inițiativă care sprijină sporirea calității manualelor școlare. Prin intermediul acestei platforme, părinții, profesorii și elevii se vor putea implica pentru a semnala erori și neconcordanțe în conținutul manualelor din școli. Propunerile vor fi examinate de grupuri de experți create de Ministerul Educației și luate în calcul la revizuirea manualelor.
Platforma conține chestionare individualizate pentru elevi, profesori și părinți, aceștia fiind invitați să își exprime opinia cu privire la conținutul manualelor școlare utilizate.
La prima etapă sînt propuse pentru evaluare 38 de titluri de manuale, care urmează să fie reeditate până la data de 1 septembrie 2015. În acest scop, pînă la data de 15 aprilie, urmează să fie colectate informațiile din aceste chestionare, completate cu sugestiile grupurilor de lucru și oferite editurilor spre a include modificările necesare. În perioada 10 aprilie – 11 mai 2015, grupurile de lucru vor examina conformitatea corectărilor introduse de edituri și vor aproba noile conținuturi pentru reeditare.
Potrivit viceministrului Educației, Igor Grosu, prin această inițiativă se dorește a oferi actualei generații de elevi instrumente mai bune pentru studiu și, astfel, asigurarea continuității învățării și dezvoltării profesionale.
„Ministerul este determinat să continue reforma sistemului de învățămînt, iar implicarea părinților și a societății în general este un instrument de impact pentru a spori calitatea și relevanța procesului educațional”, a spus viceministrul.
Potrivit viceministrului Igor Grosu, analiza manualelor de către beneficiari este un prim pas dintr-un proces mai amplu de îmbunătățire a calității manualelor. După modernizarea curriculumului la toate disciplinele, Ministerul Educației va lansa un proces de revizuire a conținutului tuturor manualelor școlare.
Proiectul este implementat în parteneriat cu MiLab – o platformă creată de PNUD Moldova și Centrul de Guvernare Electronică prin care actori din domeniile public, privat și non-profit identifică și experimentează inovațiile în soluționarea problemelor sociale.
„MiLab s-a implicat activ în procesul de elaborare a formularului online, pentru că acesta este un instrument cu adevărat inclusiv, oferind posibilitatea tuturor elevilor, părinților și profesorilor să-și lase propriile opinii și sugestii referitor la cele 38 de titluri de manuale în revizuire. Este o modalitate de a aduce schimbările ce țin de educație mai aproape de realitățile zilnice ale oamenilor și de a le corela cu necesitățile acestora”, a declarat Stela Mocan, Director al Centrului de E-Guvernare, partener național în MiLab realizat împreună cu PNUD Moldova.
Ministerul Educației menționează că manualele școlare sînt reeditate o dată la 5 ani în cazul claselor gimnaziale și liceale și o dată la 4 ani – în cazul claselor primare. Reeditarea se face în contextul uzurii manualelor și are ca scop redactarea și îmbunătățirea calității acestora, ținând cont de schimbările curriculare și noile realizări științifice din momentul ultimei editări.
Vă invităm să vizitați platforma la următoarele linkuri:
varianta în limba română – https://minedu.typeform.com/to/Wz5s3o
varianta în limba rusă – https://minedu.typeform.com/to/WiOR65
Doina Secrieru