Condiții mai bune de resocializare pentru deținuții minori

 Condiții mai bune de resocializare pentru deținuții minori

Deținuții minori de la penitenciarul din Goian vor beneficia de condiții mai bune pentru desfășurarea programelor de formare profesională, care au drept scop creșterea ratei de reintegrare cu succes a foștilor deținuți în societate. Astăzi are loc inaugurarea atelierelor recent renovate din penitenciarul Goian, care vor fi utilizate pentru a instrui viitori cizmari, bucătari, lăcătuși auto, frizeri, precum și pentru alte activități de terapie ocupațională, cum ar fi ceramica, arta fotografică și lucrul în lemn.

Experiența a arătat că programele de schimbare de comportament, care sunt un element important al conceptului de securitate dinamică, generează rezultate cu impact sporit și contribuie la reducerea riscului de recidivă. Accentul pe interacțiunea cu deținuții minori și asigurarea unui mediu propice pentru formarea profesională și dezvoltarea personală crește încrederea și stima de sine și îi ajută să se pregătească mai bine pentru viața din afara penitenciarului„, a declarat Dafina Gercheva, Reprezentant Permanent al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova.

Angajații penitenciarului au fost instruiți de către experții români cum să dezvolte și să aplice programe de schimbare de comportament, cu un accent special pe două tehnici: gestionarea furiei/reducerea violenței și interviul motivațional. Acest lucru va ajuta angajații penitenciarului să abordeze problemele și necesitățile deținuților minori într-un mod personalizat, dar și să-i pregătească pentru reintegrarea în societate după liberare. În același timp, infrastructura pentru formarea profesională a fost îmbunătățită pentru a asigura accesul tinerilor deținuți la activități de instruire multidimensionale și participative.

„Începând de astăzi, minorii de la Penitenciarul din Goian dispun de spații adecvate pentru instruirea vocațională, precum și de ateliere renovate pentru perfecționarea unor abilități și deprinderi profesionale necesare în viața de zi cu zi. Aceste abilități le vor facilita reintegrarea viitoare în societate, în special pe piața muncii. Guvernul României este dispus să ofere în continuare sprijin pentru perfecționarea personalului din penitenciar, precum și pentru diversificarea capacităților folosite pentru dezvoltarea aptitudinilor și abilităților profesionale ale minorilor de la Goian”,  a spus Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova.

Penitenciarul pentru minori Goian este primul din Republica Moldova care funcționează în baza conceptului de securitate dinamică, ceea ce înseamnă că personalul penitenciarului observăîn mod activ și interacționează frecvent cu deținuții, pentru a-i înțelege mai bine și pentru a evalua riscurile potențiale pe care ar putea să le reprezinte. În prezent, 29 de minori își ispășesc pedeapsa penală în cadrul Penitenciarului din Goian. În 2014, zece deținuți minori din penitenciarul Goian au primit calificarea profesională de cizmar.

Trebuie să menţionăm că, munca joacă un rol important în achiziţionarea de aptitudini şi competenţe care le vor fi utile copiilor din instituţia noastră şi după eliberare, iar programele de instruire vocaţională îi ajută să se dezvolte pe plan personal şi social, astfel încât aceşti tineri să-şi poată asuma responsabilitatea propriei vieţi, să trăiască cu demnitate fără a se mai întoarce după gratii. Mă bucur enorm, că instituţia penitenciară va putea oferi acestor tineri o gamă largă de activităţi de instruire vocaţională, ce vor contribui la gestionarea corectă a timpului petrecut în detenţie, precum şi la reintegrarea eficientă în societate”, a spus Ana Dabija, Directorul Departamentului Instituțiilor Penitenciare.

Guvernul României a oferit asistență de 120,744 dolari SUA în cadrul proiectului „Consolidarea formării profesionale a deţinuţilor minori pentru re-socializare şi angajare în câmpul muncii după liberare”, care a avut scopul de a îmbunătăți condițiile pentru resocializarea și reintegrarea în societate a minorilor deținuți, folosind metode pro-active de intervenţie şi activități de terapie ocupaţională. Acest proiect, implementat în cadrul programului PNUD „Suport pentru reforma sectorului justiției în Moldova”, s-a concentrat pe sporirea capacităților profesionale ale angajaților penitenciarului din Goian pentru interacţionarea dinamică cu minorii și pe oferirea accesului la formare profesională calitativă pentru toţi minorii în detenție.

Maria Roșca

Share