Ministru: Exporturile în UE, în perioada 2013-2018, au crescut cu 60% pentru Republica Moldova

Ministru: Exporturile în UE, în perioada 2013-2018, au crescut cu 60% pentru Republica Moldova

Rezultatele și perspectivele participării Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic (PaE) au fost discutate ieri de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, cu ambasadorii din cadrul statelor membre ale Uniunii Europene responsabili de PaE, informează OFICIAL.

Interlocutorii au remarcat importanța PaE de a apropia țările din vecinătatea de Est de Uniunea Europeană pe parcursul ultimilor zece ani. Cu referire la situația din Republica Moldova, printre cele mai remarcabile succese au fost menționate liberalizarea regimului de vize cu UE, semnarea Acordului de Asociere ce include și Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA), implementarea proiectelor care oferă beneficii concrete cetățenilor, mediului de afaceri etc.

„Parteneriatul Estic a contribuit esențial la schimbarea dinamicii dezvoltării economice a Republicii Moldova. Țara noastră este cel mai mare beneficiar al Acordului de Asociere. Pentru comparație, exporturile în UE în perioada 2013-2018 au crescut cu 60% pentru Republica Moldova, cu 20% pentru Ucraina și cu 9% pentru Georgia. În ultimii ani, exporturile moldovenești în spațiul post-sovietic au scăzut cu 500 de milioane de euro, iar în UE au crescut cu 700 de milioane de euro. Accesul nostru pe piața europeană nu doar a compensat pierderile de pe piața estică, dar a asigurat și un surplus adițional de 200 de milioane euro”, a menționat șeful diplomației moldovenești.

La rândul lor, Ambasadorii au reiterat sprijinul UE pentru realizarea  reformelor inițiate Guvernul de la Chișinău.

Precizăm că, Delegația Ambasadorilor cu misiuni speciale pentru Parteneriatul Estic se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 22 – 25 octombrie 2019. Această vizită este organizată sub egida Președinției Finlandei a Consiliului UE în contextul consolidării dialogului RM – UE în plan bilateral și multilateral.

Cristina Gurez

Share