Din primăvara curentă toate produsele de uz fitosanitar utilizate în UE, vor fi permise spre utilizare în RM

Din primăvara curentă toate produsele de uz fitosanitar utilizate în UE, vor fi permise spre utilizare în RM

În raportul executivului şi în luările de cuvânt ale participanţilor la acest for au fost abordate mai multe probleme de ordin organizatoric, financiar, de desfacere a producţiei şi de asigurare a ramurii cu inputuri.

Răspunzând întrebărilor asistenţei, Ministrul Agriculturii s-a referit la proiectul „Livada Moldovei” care prevede creditarea ramurii de către Banca Europeană de Investiţii (120 mln de euro). Contractul acestui proiect, conform informaţiei Ministrului, a fost ratificat în şedinţa de ieri a Guvernului şi urmează să fie implementat după aprobarea în Parlament. Tot cu referinţă la finanţarea ramurii, Ministrul Agriculturii a vorbit şi despre proiectul noului Regulament de subvenţionare, care, de asemenea, prevede susţinerea substanţială a pomiculturii.

În altă ordine de idei Ministrul Agriculturii i-a informat pe agricultorii prezenţi la adunare, că începând din primăvara curentă toate produsele de uz fitosanitar utilizate în UE, vor fi permise spre utilizare şi în ţara noastră, fără certificarea obligatorie prealabilă, procedură de lungă durată, care încătuşa activitatea pomicultorilor şi-i posta în condiţii inegale cu agricultorii din alte ţări.

3 (1) 2 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihaela Rotari

Share