Un grup infracțional specializat în comercializarea drogurilor – destructurat
Procurorii din cadrul procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale în comun cu Ofițerii Direcției de Combatere a Crimei Organizate a Inspectoratului Național de Investigații și cu suportul polițiștilor BPDS „Fulger” au destructurat recent, un grup infracțional specializat în circulația ilegală a drogurilor de tip PVP (sare), în proporții deosebit de mari, pe teritoriul țării. Un gram de praf era vândut cu 1000 de lei, transmite OFICIAL.
Membrii grupului s-au dovedit a fi patru bărbați și o femeie cu vârste cuprinse între 36 și 42 de ani, toți domiciliați în municipiul Chișinău, unii dintre ei fiind anterior judecați pentru comiterea unor infracțiuni similare.
Grupul acționa după o schemă bine pusă la punct, fiecare membru își avea rolul său bine stabilit în circulația ilegală a drogurilor (ridicau, împachetau, realizau), iar veniturile obținute erau repartizate între membrii activi ai acestuia.
În scopul acumulării materialelor probatorii, au fost efectuate un complex de măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală.
Ca rezultat al perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților, au fost depistate și ridicate pachețele cu droguri de tip PVP (sare) sub formă de praf și piatră, precum și canabis, cântare electrice, ambalaje de tip zip-lock, cutii din metal pentru păstrarea drogurilor, folii de staniol, seringi, ustensile artizanale pentru consumul de droguri, telefoane mobile, cartele SIM și mijloace bănești obținute din comercializarea drogurilor.
Suspecții au fost arestați pe un termen de 30 de zile.
La moment se întreprind acțiuni pentru identificarea tuturor membrilor grupului infracțional și tragerea acestora la răspundere penală.
În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru ”Circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare”. Persoanele culpabile de comiterea unor asemenea fărădelegi riscă închisoare de la 7 la 15 de ani.
Este de menționat faptul că pe întreg parcursul procesului penal, bănuiții, învinuiții, beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Mihaela Rotari