Estonia: Premierul Juri Ratas a demisionat în urma acuzaţiilor de corupţie aduse partidului său

Estonia: Premierul Juri Ratas a demisionat în urma acuzaţiilor de corupţie aduse partidului său

Premierul Estoniei, Juri Ratas, şi-a anunţat demisia în legătură cu acuzaţii de corupţie aduse Partidului de Centru, formaţiunea sa politică, transmite dpa. Ratas a declarat că vrea să-şi asume responsabilitatea politică pentru aceste acuzaţii şi să permită clarificarea lor.

Demisia lui Ratas a fost acceptată de preşedinta Kersti Kaljulaid.

Conform Constituţiei, decizia lui Ratas conduce automat la demisia întregului guvern.

Preşedinta Kersti Kaljulaid are acum la dispoziţie două săptămâni pentru a desemna un candidat la funcţia de prim-ministru. Ea a anunţat deja că vrea să-i încredinţeze liderei opoziţiei, Kaja Kallas, misiunea de a forma noul guvern.

Actualul executiv va rămâne în funcţie până la instalarea noului cabinet.

Conform procurorului general Taavi Pern, autorităţile judiciare din Estonia au declanşat o anchetă în ce priveşte un împrumut de stat de aproape 40 milioane de euro acordat de agenţia guvernamentală de creditare Kredex în vara trecută pentru un proiect imobiliar la Tallinn, o decizie despre care se spune că a fost precedată de acorduri neautorizate.

Potrivit procurorului, decizia de acordare a creditului ar fi avut legătură cu o donaţie substanţială către partidul lui Ratas înaintea alegerilor din toamnă.

Patru persoane au fost arestate marţi. Printre suspecţi se află secretarul general a Partidului de Centru, un consilier al ministrului finanţelor şi un dezvoltator imobiliar care a făcut frecvent donaţii acestei formaţiuni.

Potrivit procurorului general, nu există totuşi motive de a crede că Juri Ratas a avut cunoştinţă despre această afacere.

Premierul Ratas a declarat că nu a ştiut nimic despre creditul în cauză şi că deocamdată nu a fost stabilită nicio vinovăţie. El a recunoscut însă că procedurile judiciare aruncă o umbră asupra tuturor celor vizaţi.

Ratas, în vârstă de 42 de ani, prim-ministru de la sfârşitul lui 2016, conducea din 2019 un guvern de coaliţie între Partidul de Centru, Partidul Conservator al Poporului (EKRE, populist de extremă dreapta) şi formaţiunea Isamaa (conservatoare).

sursa: agerpres.ro

Share