Octavian Țîcu: Eu cred că istoria vieții Regelui Mihai este undeva similară cu cea a României

Octavian Țîcu: Eu cred că istoria vieții Regelui Mihai este undeva similară cu cea a României

În cadrul interviului pentru europalibera.org, istoricul Octavian Țîcu a vorbit despre Regele Mihai, fostul suveran al României, care s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, relatează Oficial.md.

„Regele Mihai duce cu sine patru epoci în lumea celor drepți. S-a născut într-o Românie Mare care abia apăruse și a avut un traseu foarte complicat. La o vârstă foarte fragedă a dus interbelicul românesc, cel de-al Doilea Război Mondial, perioada comunistă și perioada de după comunism, care cu siguranță a fost cea mai grea, probabil, din cauza frustrărilor pe care le-a acumulat ca urmare a atitudinii care a fost față de Casa Regală, dar este o viață de om care se identifică cu felul cum a evoluat România în acești 96 de ani pe care i-a trăit. Lasă moștenire mai multe decizii contradictorii, dar personal a fost pus în ipostaze istorice deloc ușoare, de fapt, ca și istoria României. De fapt, eu cred că istoria vieții Regelui Mihai este undeva similară cu cea a României, care a evoluat în secolul XX”, a precizat el.

Prin urmare, Țîcu a vorbit despre noțiunea de „monarhie”, dar și despre probabilitatea ca noua generație să pună în discuție acest subiect.

„Problema monarhiei este încă una în discuție. Eu cred că dezbaterile în jurul acestei probleme nu s-au încheiat. Mai mult decât atât, sunt foarte contradictorii ultimele decizii, în special cele legate de înlăturarea Prințului Nicolae de la succesiune, care era unul din reprezentanții carismatici ai Casei Regale și care cu siguranță ar fi făcut ca România tânără să privească altfel ceea ce înseamnă Casa Regală. Oricum, nu este ușor, pentru că, pe de o parte, românii au de înghițit în raport cu Casa Regală mai multe lucruri din interbelic, care n-au fost favorabile Casei Regale, inclusiv, mai ales, domnia lui Carol al II-lea și cu oligarhiile și camarilele ș.a.m.d., iar, pe de altă parte, sigur există o mare rivalitate politică, o mare rezistență din partea partidelor politice și a unor personalități legate de revenirea monarhiei în România. Oricum, eu cred, prin prisma mai multor exemple din spațiul european că monarhia constituțională ar întregi această decizie și dorință a României de a reveni la unele valori pe care le-am avut în perioada interbelică și care cu siguranță ar oferi României o altă imagine, mai serioasă”, a conchia istoricul.

Mihaela Conovali

 

Share