Joaca s-a terminat: Dodon şi PSRM au fost înfrânţi fără drept de apel de către locuitorii Chişinăului

Joaca s-a terminat: Dodon şi PSRM au fost înfrânţi fără drept de apel de către locuitorii Chişinăului

Şi ceea ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat! La un an de mandat, timp în care a urlat, s-a zbenguit, a tunat şi a fulgerat, a ameninţat şi s-a dat de ceasul morţii să întoarcă Republica Moldova spre Est, în stepele Asiei şi străfundurile Siberiei, după nenumărate vizite la Moscova în diferite calităţi, de s-au săturat oamenii ăia să-l tot vadă pe musafirul nepoftit, Igor Dodon a luat o bătaie serioasă de la locuitorii Chişinăului, potrivit editorialistului Iulian Chifu.

O bătaie care poate îl va aduce cu picioarele pe pământ, după visurile sale de mărire şi dominaţie absolută, pe model rus, iranian şi nord coreean, ca să citez marile întâlniri şi vizite externe ale Preşedintelui de la Chişinău.

Referendumul pentru demiterea primarului liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, organizat de PSRM şi susţinut vocal de Igor Dodon din postura de Preşedinte al Republicii Moldova, chiar şi în ziua votului, a fost respins prin neprezentare la un scor ridicol: 110.502 de alegători prezenţi, adică 17.53% din numărul cetăţenilor cu drept de vot, puţin mai mult de jumătate din cât era nevoie ca referendumul să treacă. Pentru ca referendumul să fie validat, la urne trebuia să se prezinte cel puţin 33% dintre cei peste 640 de mii de alegători, ceea ce înseamnă puţin peste 213 mii de alegători. Mai mult, şi din cei prezenţi, un număr important a votat împotriva demiterii Primarului ales: după procesarea a 41% din procesele verbale, 86,4% au votat „pentru“, iar 13,53% – „împotrivă“.

Rezultatul a fost mai mult decât un duş rece pentru Igor Dodon şi PSRM. Pentru Preşedintele Republicii Moldova este un semnal de alarmă că, după ce a făcut toate eforturile posibile de vizibilitate, după ce a creat aşteptări enorme chiar propriului electorat, a trebuit să recunoască faptul că nu poate livra nimic. A fost limitat pe linia modificării atribuţiilor sale, deşi fusese avertizat şi de noi că nu poţi schimba regulile în timpul jocului şi că păcăleşte publicul său spunând câte va face, deşi nu are nicio atribuţie. Dodon a greşit fundamental pentru că şi-a construit întregul eşafodaj pe aceste promisiuni de schimbare a atribuţiilor. Or schimbarea se face tot prin forma greoaie a referendumului, cu rezultat incert, care nici acela nu garanta schimbarea Constituţiei, pentru că era nevoie de votul majorităţii calificate în Parlament, pe o lege de modificare a Constituţiei. Ba chiar şi acest pas era insuficient pentru a trece la treabă cu noile atribuţii, deoarece modificările vizau viitorul mandat al următorului Preşedinte, nu mandatul curent al lui Dodon, care se va desfăşura pe Constituţia pe care a jurat deja.

Citește materialul integral pe adevarul.ro.

Share