Opinie: “Un partid e pro-european, celelalte două nu au făcut nimic”

Opinie: “Un partid e pro-european, celelalte două nu au făcut nimic”

“Un partid din această coaliție merită titulatura de partid pro-european. Celelalte două partide nu au făcut aproape nimic pentru a merita această titulatură. Coaliția care a existat din 2009 și până foarte recent, a fost o coaliție disfuncțională”. Opinia aparține analistului politic Vladimir Socor, care activează în cadrul Fundaţiei Jamestown şi Eurasia Daily Monitor, despre perspectivele europene ale RM după alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Previziunile lui Vladimir Socor au fost enunțate în cadrul dezbaterilor de vineri, 21 noiembrie, organizate la Chișinău de CACP Politicon cu lideri de opinie din RM, informează Oficial.md.

Analistul susține că pentru a avea o majoritate proeuropeană de guvernare,majoritate aritmetică în Parlament, sigur că e necesar să avem o coaliție de partide, care să reprezinte orientarea proeuropeană, “dar această coaliție, precum se știe, nu este una omogenă”.

“Un partid, sau mai bine-zis o echipă, cea condusă de Vlad Filat și Iurie Leancă, a devenit motorul integrării europene. A condus ministerele care au purtat toată povara lucrului de zi cu zi – legislativ, politic, diplomatic în vederea integrării europene, – decât celelalte două partide, care au urmărit interese de grup,personale, de business, și au pus bețe în roate echipei pro-europene care conducea ministerele respective. Avem dreptul să ne punem întrebarea – cum se vor comporta cele două partide în cazul în care coaliția revine la putere, la guvernare în aceeași formulă?”, susține Socor.

El spune că o altă problemă care ridică semne de întrebare este cea a împărțirii portofoliilor ministeriale și altor responsabilități în instituțiile statului, în deosebi în sectorul ocrotirii legii, între partidele de guvernământ.

“După alegerile din 2010 și ulterior în cursul guvernării, au avut loc negocieri foarte grele de culise, în permanență, pentru împărțirea,reîmpărțirea, redistribuirea portofoliilor și posturilor guvernamentale, un proces declanșat de unul dintre partidele din coaliție, PD, sub amenințarea că dacă nu primește satisfacție se retrage din coaliție, își retrage sprijinul parlamentar, trântește guvernul. Eu cred că alegătorii ar trebui să-i transmită acestui partid un mesaj foarte clar că asemenea comportări nu sunt acceptabile după alegeri. Mesajul trebuie să fie foarte clar  și eu cred că va fi clar în condițiile în care acest partid va avea o pondere mai mică în viitorul parlament. Și acesta cred că va fi un semnal din partea alegătorilor. Cel puțin așa arată sondajele”, a mai spus analistul.

Vladimir Socor a subliniat faptul că, formula coaliției din 2009 și până astăzi, a fost determinată în mare parte de o anomalie politică din RM și anume ponderea disproporționată a Partidului Comuniștilor în electorat și în parlament.

Totodată, el a declarat că PLDM a devenit centrul de gravitație al coaliției guvernamentale în virtutea faptului că dispune de cel mai mare număr de deputați. “PLDM e o garanție, singura garanție solidă a stabilității politice în RM. Pur și simplu,în virtutea faptului că deține cel mai mare număr de deputați în parlament, în coaliția guvernamentală, și este un partid disciplinat, un partid cu coeziune. Nu e destul să spui că partidele din RM sunt conduse autoritar de lideri cu personalitate. Este un fapt adevărat. Dar în cazul acestui partid disciplina internă devine cel mai important factor de stabilitate politică din RM și de asigurare a cursului proeuropean, centru de gravitație  al coaliției și baza stabilității”, a precizat Socor.

Mihaela Rotari

Share