Nicolae Negru despre votul preferențial: „Ar putea întruni aspectele pozitive atât ale sistemului uninominal, cât și a celui proporțional”

Nicolae Negru despre votul preferențial: „Ar putea întruni aspectele pozitive atât ale sistemului uninominal, cât și a celui proporțional”

Cunoscutul analist politic, Nicolae Negru susţine că, propunerea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) cu privire la îmbunătățirea sistemului electoral actual prin introducerea votului preferenţial, ar constitui „un model optim în situația noastră”.

Contactat de www.oficial.md pentru a afla poziția sa cu privire la votul preferențial, Nicolae Negru a precizat că „acest sistem este cel mai bun” și că ar fi aplicat și în alte state.

„Vreau să spun că am fost și eu printre cei care de la bun început am zis că actualul sistem proporțional poate fi perfecționat și anume să se facă în așa fel încât alegătorul să voteze nu numai partidul, dar și o anumită persoană concretă. Atunci intrarea deputaților în Parlament va depinde nu de liderul de partid, dar de preferințele electoratului. Acest sistem este folosit în Estonia și în alte state, este cel mai bun și cred că e un sistem optim în situația noastră”, a declarat el.

În acest context, analistul politic susține că inițiativa de a introduce votul preferențial ar reprezenta „o ameliorare a situației Republicii Moldova, însă acest vot nu ar ajunge ca şi compromis pentru actuala guvernare”. „Eu sunt de părerea că ar fi o îmbunătățire substanțială a sistemului și am putea zice că ar putea întruni aspectele pozitive atât ale sistemului uninominal, cât și proporțional. Dacă ar fi fost o soluție de compromis, cred că ar fi mers de la bun început pe această soluție. Dacă s-ar fi dorit, cred că era normal să se pornească de la perfecționarea sistemului electoral actual, dar nu s-a dorit și nu văd cum ar fi o soluție de compromis”, a menționat analistul.

Totodată, Nicolae Negru a subliniat că, îmbunătățirea sistemului electoral este în funcție de hotărârea politicienilor de la guvernare. „Depinde de politicieni, în primul rând, dacă politicienii au această predispoziție spre compromis, spre căutarea unui consens. Situația respectivă la care s-a ajuns acum e din cauza că politicienii nu comunică. Mai înainte PLDM se pronunța pentru sistemul mixt, dar iată acum, când au venit democrații cu acest sistem, nu le convine. Fiecare partid este un pic egoist și într-un fel e normal să fie egocentrist, deci nu dorește să împartă laurii în simpatii populare cu alte partide – asta e problema”, a spus el.

Mihaela Conovali

Share