Ministerul Sănătății promite servicii medicale mai calitative pentru bolnavii de cancer

Ministerul Sănătății promite servicii medicale mai calitative pentru bolnavii de cancer

Numărul bolnavilor care decedează din cauza cancerului trebuie să se reducă cu 7% până în anul 2025. Acesta este obiectivul de bază al primului Programul Naţional de control al cancerului pentru anii 2016-2025, care ieri a fost votat de Guvern. Documentul a fost elaborat de Ministerul Sănătății și are ca scop creșterea calităţii serviciilor medicale de diagnostic, tratament şi îngrijiri, inclusiv paliative, pentru bolnavii de cancer, precum și prevenirea factorilor de risc şi monitorizarea acestei maladii în baza unor date statistice de calitate.  

Prin acest Program Național, Ministerul Sănătății mai urmărește reducerea cu 10%, către anul 2025, a incidenţei cancerului pulmonar, de piele, stomac, ficat, prostată, colorectal, cervical şi mamar. Acest lucru va fi realizat prin controlul factorilor de risc comportamentali, care influențează apariția acestor tumori, precum fumatul, consumul de alcool, alimentaţia nesănătoasă sau lipsa activității fizice. În acest sens, vor fi implementate gradual Programele Naționale, care deja au fost elaborate și au intrat în vigoare. De asemenea, prezentul Program va dezvolta şi implementa un studiu de fezabilitate pentru introducerea vaccinului HPV în Programul naţional de imunizări, care va permite prevenirea cancerului de ficat.

Un alt obiectiv al Programului de control al cancerului este sporirea cu 25% a ratei de depistare precoce a cancerului (stadiile I și II) pînă în anul 2025.Pentru a atinge acest indicator urmează să fie definitivată modalitatea de organizare şi prestare a screening-ului cervical, colorectal şi a serviciilor de depistare precoce a cancerului mamar. De asemenea, lucrătorii medicali, în special cei din asistenţa medicală primară, care sunt implicaţi în prestarea serviciilor de screening, vor beneficia de instruiri, în scopul fortificării capacităţilor şi abilităţilor profesionale.

Ministerul Sănătății și-a propus să întreprindă un șir de acțiuni pentru a asigura accesul a cel puţin 80% din pacienţii cu cancer la servicii calitative de diagnostic, tratament şi îngrijire continuă. În acest scop va fi revizuită organizarea serviciului oncologic la nivel naţional. Institutul Oncologic va fi dotat suplimentar cu dispozitive medicale și asigurat cu personal medical, fiind desemnat în calitate de Centru Naţional de Referinţă în Oncologie din Republica Moldova.  De asemenea, vor fi revăzute programele de instruire a specialităţilor în oncologie.

Totodată, în cadrul Programului urmează să fie asigurat accesul la îngrijiri paliative şi servicii de reabilitare pentru pacienţii cu cancer în stadii terminale. Urmează ca această profesie să fie introdusă în Nomenclatorul specialităţilor din ţară, iar personalul medical, pregătit peste hotare în acest domeniu, să fie certificat în țară.

Programul Național mai prevede crearea Registrului de Cancer, care să reprezinte o sursă sigură de date calitate şi de încredere, privind activităţile de prevenire, depistare precoce şi tratamentul cancerului.

De asemenea, pentru prima data, Republica Moldova va avea Consiliul consultativ responsabil de monitorizarea şi evaluarea implementării intervenţiilor publice în controlul cancerului. Această structură va fi constituită din experți, care se vor ocupa de coordonarea programelor de screening şi acţiunilor realizate de diferiţi prestatori publici şi privaţi sau din asistenţa spitalicească şi primară.

Programul Național de control al cancerului a fost elaborat cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și implementarea lui în următorii patru ani necesită resurse financiare în sumă de circa 1,6 milioane lei, banii fiind alocaţi din bugetului public naţional.

În Republica Moldova tumorile ocupă locul doi printre principalele cauze de deces a populaţiei şi înregistrează anual circa 2800 de Ani de Viaţă Pierduţi prematur. Numai în anul 2014 au fost înregistrate 8860 cazuri noi de cancer şi 5972 de persoane au decedat.

Cele mai frecvente cauze de deces prin cancer în Republica Moldova reprezintă cancerul pulmonar, colorectal, hepatic, mamar şi gastric. Cauza majoră a mortalităţii înalte prin cancer în Republica Moldova este depistarea maladiei în stadii tardive. În 2014, 4158 din pacienţii cu cancer au fost diagnosticaţi în stadii tardive (III şi IV), ce reprezintă 46,93%.

 

Maroa Roșca

Share