Misiunea Comisiei Europene a discutat progresele și planurile de viitor ale Curții de Conturi
La data de 6 iunie curent, Marian Lupu, Președintele Curții de Conturi a primit vizita misiunii Comisiei Europene, condusă de Mathieu Bousquet, Șeful Unității C1 – Georgia, Moldova și Cooperării Transfrontaliere de Vecinătate.
De asemenea, la întrevederea organizată în incinta Curții de Conturi au participat membrii instituției supreme de audit din Republica Moldova, precum și experții europeni Xavier Camus, Lider de echipă pentru Republica Moldova, Luca Oriani Vieyra, Analist al politicilor de guvernarea economică și Ekaterina Yakovleva, Director de Program din cadrul Delegației UE în Moldova.
Scopul întrevederii a fost examinarea situației actuale privind implementarea reformelor în domeniul auditului public extern, progresele și impedimentele cu care se confruntă în activitatea sa Curtea de Conturi, precum și planurile de viitor ale instituției supreme de audit în promovarea gestiunii responsabile și eficiente a finanțelor publice.
Instituția supremă de audit este un partener cheie pentru partenerii externi în procesul de asigurare a unei guvernări conforme a bugetului de stat și responsabilizării actorilor implicați privind gestionarea eficientă banului public, a remarcat dl Bousquet.
Curtea de Conturi, fiind formată dintr-o echipă de profesioniști, activează independent și cu viziuni clare de viitor, pentru a asigura impactul, eficiența și rezultatele activității de audit, a remarcat Președintele Curții de Conturi. El a informat înalții oficiali europeni despre activitatea instituției în domeniul asigurării calității și performanței rapoartelor de audit, în conformitate cu standardele europene, preluând bunele practici de la instituțiile omoloage din spațiul organizațiilor EUROSAI și INTOSAI.
Marian Lupu a vorbit, de asemenea, despre acțiunile implementate pentru atingerea obiectivelor strategice ale instituției: demararea procesului de certificare a auditorilor publici, automatizarea procesului de audit, asigurarea transparenței și relațiile cu Parlamentul. Membrii delegației au fost informați despre intenția instituției de a demara procesul de autoevaluare și evaluare peer-review, pentru a identifica procesele care necesită a fi îmbunătățite și consolidate și de a evalua performanța instituției supreme de audit din țară.
Membrii delegației Comisiei Europene au salutat progresele înregistrate de Curtea de Conturi, asigurând conducerea instituției de angajamentul forurilor europene de a susțile reformarea și consolidarea instituție supreme de audit din țară. Concomitent, părțile au convenit privind continuarea discuțiilor în formulă permanentă, următoarea întrevedere urmează a fi planificată în următoarele luni.
Doina Secrieru