Promo-LEX: Deputații nu folosesc pe deplin pârghiile constituționale pentru a exercita controlul parlamentar
Asociația Promo-LEX a lansat rapoartele anuale privind monitorizarea modului de realizare a controlului parlamentar în anul 2018 și monitorizarea modului de ocupare/încetare a funcțiilor publice în anul 2018, transmite OFICIAL.
Ca urmare a celor relatate în raportul privind controlul parlamentar, în opinia autorului – Adrian Fetescu, se impun unele constatări esențiale:
„Pentru exercitarea unui control parlamentar veritabil, Parlamentul, organele de lucru ale acestuia și deputații nu se folosesc pe deplin de pârghiile constituționale.
Lipsa cadrului legal privind sancționarea membrilor Guvernului pentru nerespectarea obligației de a răspunde la întrebările și interpelările deputaților generează sentiment de impunitate.
Gradul de implementare a recomandărilor elaborate în rezultatul audierilor publice, nu poate fi urmărit de către Parlament și comisiile parlamentare din cauza lipsei unui cadru de reglementare și a mecanismului de monitorizare.
Lipsa cadrului legal privind sancționarea factorilor de decizie care furnizează deputaților, Comisiilor de anchetă informații neveridice, incomplete sau eronate duce la imposibilitatea realizării adecvate a mandatului de reprezentant al poporului”.
Cu referință la cel de-al doilea raport prezentat în cadrul evenimentului, experta Mariana Kalughin a subliniat cele mai importante constatări privind modul de ocupare/încetare a funcțiilor publice în anul 2018:
„Prevederile legale nu acoperă toate situațiile și nu sunt suficient de clare și aplicabile. Unele dintre problemele remarcate în rapoartele anterioare au fost depășite prin amendamente legislative.
Au fost înființate comisii de concurs sau competențele de rigoare au fost delegate unor entități existente, însă acestea au funcționat limitat sau ineficient.
Prevederile legale se pun în aplicare, însă limitat. Calificativul prezentat în studiu este acordat din cauza indisponibilității informațiilor, refuzului autorităților de a furniza informații sau informațiile furnizate sunt incomplete și confuze.
Principiile legalității, independenței, integrității, transparenței sunt garantate limitat. Calificativul prezentat în raport este acordat din cauza eșecurilor în garantarea principiilor independenței și transparenței”.
În cadrul evenimentului, experții, dar și participanții s-au expus asupra poziționării publice vizavi de respectarea cerințelor legii la subiectul angajărilor și eliberărilor din funcție. Rapoartele elaborate de experții contractați de Promo-LEX conțin recomandări adresate Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova și Guvernului.
Doina Secrieru