ANSA, despre conținutul de nitrați în căpșuni: „Responsabil de inofensivitatea produselor agroalimentare realizate o poartă producătorul”
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu o reacție cu privire la informațiile apărute recent în presă privind conținutul de nitrați în căpșuni.
„Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează consumatorii că anual este monitorizat conținutul reziduurilor de pesticide și nitrați în produsele alimentare de origine vegetală, inclusiv căpșuni. În cadrul Programului de monitorizare pentru anul curent, urmează să fie prelevate 400 de probe pentru investigarea conținutului de reziduuri de pesticide și 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați”, se menționează într-un comunicat al instituției.
Totodată, Agenția recomandă procurarea produselor doar din locuri autorizate/înregistrate, acolo unde acestea sunt însoțite de certificatul de inofensivitate sau buletinul de încercări eliberat de către un laborator acreditat, cu toate acestea, este de menționat faptul că responsabil de inofensivitatea produselor agroalimentare realizate o poartă producătorul.
„Investigațiile pentru determinarea conținutului de nitrați se efectuează doar în laboratoarele acreditate, iar dispozitive digitale din comerț (nitratoteste) nu pot fi verificate metrologic, astfel rezultatele obținute cu privire la conținutul de nitrați nu sunt considerate veridice, totodată, limitele maxime folosite de aceste dispozitive nu coincid cu legislația națională”, mai adaugă ANSA.
Mihaela Rotari