Politicienii din România trec mai des Prutul pentru că vor să vâneze voturi? Răspunsul unui politician român!
Europarlamentarul Siegfried Mureșan în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a fost întrebat: Faptul că politicienii din România trec mai des Prutul ar fi doar pentru că vor să vâneze voturi sau chiar Republica Moldova ajunge să fie un subiect interesant pentru România?
„Păi, adevărul este că eu însumi am fost mult mai des în Republica Moldova când nu am avut alegeri decât am venit acum. Avem alegeri europarlamentare pe 26 mai. Da, eu candidez, am venit să spun oamenilor ce am făcut în ultimii cinci ani în Parlamentul European și ce am de gând să fac în următorii cinci ani, dar am venit o dată, pentru o zi. Am fost mult mai des în afara perioadelor de campanii electorale și am fost mult mai des când Republica Moldova a avut nevoie de ajutor – la monitorizarea alegerilor prezidențiale, în pregătirea alegerilor prezidențiale, când am condus o delegație a Partidului Popular European și am spus tuturor partidelor proeuropene de dreapta: «Veniți cu un candidat unic la alegerile prezidențiale», când am condus o delegație a Comisiei – și atunci acest lucru a fost important, că așa Maia Sandu a ajuns în turul doi cu un scor puternic și chiar cu o șansă de victorie – am condus Delegația Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European aici, să evaluăm cum sunt folosite fondurile europene aici și ce poate fi îmbunătățit. Deci, eu am fost mai des pe durata mandatului, decât mă veți vedea în campanie”, a comunicat el”, a precizat el.
În același timp, Mureșan s-a referit la curentul unionist din Republica Moldova. „Eu însumi vă spun foarte clar, foarte deschis: vreau Unirea României cu Republica Moldova. Tricolorul este unul singur. Mă vedeți: și astăzi am apărut cu cravata, cu tricolorul. Deci, eu însumi susțin Unirea Republicii Moldova cu România – unu la mână. Și asta să fie foarte clar! Doi la mână: ca om politic am datoria să spun oamenilor adevărul. Și dacă ne uităm în realitatea ultimilor 4-5 ani de zile, toți politicienii care au propovăduit Unirea imediat, au spus în 2014 că se va face în 2018, în Anul Centenarului, sigur până în 2019, vedem că toți acești politicieni nu au avut dreptate și practic au vândut oamenilor himere, fiindcă realitatea este că contextul în momentul de față este foarte dificil pentru această Unire și de acest lucru trebuie să fim conștienți. Deci, eu o vreau, dar sunt realist și nu vând oamenilor gogoși cum că vom face Unirea în 2-3 ani de zile; oricine spune acest lucru vinde gogoși. Și trei la mână: ce știu că poate fi făcut acum este perspectiva europeană, accelerarea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, dacă este un Guvern proeuropean aici și un Guvern credibil la București și dacă reușim să obținem niște deschidere de la Uniunea Europeană și pe asta cred că trebuie să ne concentrăm, mai ales din Parlamentul European. Eu ca europarlamentar, cum am spus, pot face mult mai multe pentru parcursul european al Republicii Moldova decât aș putea face pentru Unire, chiar dacă o spun foarte clar: eu îmi doresc această Unire! Unirea este o decizie care se ia aici, la Chișinău, și pe care cetățenii Republicii Moldova trebuie s-o ia”, a conchis el.
Mihaela Rotari