Declarație: Cel mai important mesaj este sistarea oricăror lucrări privind construcția hidrocentralelor pe Nistru

Declarație: Cel mai important mesaj este sistarea oricăror lucrări privind construcția hidrocentralelor pe Nistru

Ucraina va răspunde la toate solicitările R. Moldova pentru consolidarea dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru. Declarația a fost făcută de secretarul de stat în domeniul mediului și protecției resurselor naturale al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Valentina Țapiș în contextul desfășurării la Kiev a celei de-a doua întâlniri a Comisiei privind protecția și utilizarea durabilă a bazinului fluviului Nistru, transmite OFICIAL.

„La întâlnire au participat mediul academic, societatea civilă, proiectele internaționale, parteneri de dezvoltare și organizații internaționale. Cel mai important mesaj este continuarea dezvoltării sistemului energetic al fluviului Nistru și sistarea oricăror lucrări privind construcția hidrocentralelor pe Nistru. Declarația a fost consemnată în procesul verbal și semnat de ambii copreședinți ai Comisie. Comisia a convenit că R. Moldova poate solicita de la Ucraina documentele tehnice și de mediu ce țin de proiectarea, construcția și modificările la proiect”, a spus Valentina Țapiș.

Directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei, Radu Cazacu, a menționat că s-a discutat și despre perioada de reproducere a peștelui. Au fost luate în calcul propunerile R. Moldova pentru ca perioada de deversări să e facă pe parcursul lunii, începând cu 15 aprilie. Deversările vor merge ulterior spre scădere, dar totul depinde de situația hidrologică”, a spus Radu Cazacu.

La rândul său, experta Asociației Obștești „Centrul Național de Mediu”, Iuliana Catarangiu, a vorbit despre alt subiect care a stârnit discuții, și anume regulile de exploatare a fluviului și statutul lor juridic. „Acestea sunt prezentate într-un document intern. Îngrijorarea noastră este ce se întâmplă cu aceste debite. Ne interesa volumul apei care va fi transmis R. Moldova. Dacă Ucraina nu respectă acele prevederi ce se va întâmpla mai departe? Ce beneficii avem noi în urma acelor reguli? Nerespectarea acelor reguli se va pedepsi după legile interne ale țării. Am convenit să se creeze un grup de lucru juridic care să stabilească alternativele pentru a crește și stabili statutul juridic al documentului și să fie reciproc avantajos pentru ambele părți”, a spus Iuliana Catarangiu.

Următoare ședință se va desfășura în octombrie curent.

Doina Secrieru

Share