Comerțul ilicit cu țigarete provenite din Moldova, în scădere. Datele unei companii!

Comerțul ilicit cu țigarete provenite din Moldova, în scădere. Datele unei companii!

Datele au fost prezentate în cadrul unei întrevederi a Directorului adjunct al Serviciului Vamal, șef al Departamentului antifraudă și conformare, Grigore Ionițov cu reprezentanții companiei Japan Tobacco International (JTI).

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 11 martie curent, vameșii au reținut, în total, 207.620 de țigarete nedeclarate, cu 8% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În același timp, analiza făcută de o companie de cercetare privind piața ilicită a țigaretelor din România arată o diminuare cu 8,1 puncte procentuale a ponderii  produselor din tutun provenite din Moldova.

Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Grigore Ionițov le-a mulțumit reprezentanților JTI pentru sprijinirea demersurilor de prevenire și combatere a traficului ilicit cu țigarete. „Scopul nostru este nu doar de a reduce incidența cazurilor de contrabandă, dar și de a asigura un mediu antreprenorial competitiv  pentru agenții economici care se conformează prevederilor legale și achită taxe. Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, prin urmare, un comerț legitim înseamnă și colectări integrale la buget.”, a subliniat Ionițov.

În acest context, potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal, 78% din totalul țigaretelor reținute în acest an au fost depistate de câinii specializați ai Vămii. „Astfel, Serviciul Vamal preconizează creșterea numărului de câini specializați în detectarea produselor din tutun”, adaugă instituția.

Mihaela Rotari 

Share