Declarație: Pentru Diaspora trebuie să avem un buget aparte, la fel și legăturile cu cetățenii de peste hotare să fie mai strânse

Declarație: Pentru Diaspora trebuie să avem un buget aparte, la fel și legăturile cu cetățenii de peste hotare să fie mai strânse

Patru candidați la parlamentare în circumscripția nr. 49 (Diaspora de Est) au spus ce rol are Diaspora în viața statului și cum vor contribui la realizarea drepturilor și obligațiunilor cetățenilor de peste hotare în cadrul dezbaterilor organizate de agenția de presă IPN, transmite OFICIAL.

La dezbateri au participat candidatul Partidului Politic „Șor”, Valerii Klimenco, Vladimir Bolea, reprezentantul candidatului Blocului ACUM DA PAS, Dorin Frăsîneanu, candidatul independent Dumitru Pogorea și Nicolae Pascaru, reprezentantul candidatului Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Gheorghe Para.

„Noi, cei din Diaspora, suntem diplomații populari ai R. Moldova. Noi promovăm cultura, tradițiile, obiceiurile noastre. Ni se frânge inima de scârbă când vedem ce se face acasă. Dacă aș fi deputat, primul lucru ce aș dori este să creăm un comitet. Biroul Relații cu Diaspora să nu fie în Cancelaria de Stat, dar structură aparte. Anul trecut, cei din Diaspora au transferat în R. Moldova 1 mlrd. 266 mln. dolari. Ar fi bine, atunci când se formează bugetul, acești bani să nu fie luați în considerare. Este incorect și inutil. Am avut o idee de a deschide magazine cu produse din R. Moldova, dar solicitarea noastră nu a fost auzită. Noi, cei din Asociația „Baștina”, avem un program și în domeniul educației, învățământului, finanțării cu băncile”, a spus Dumitru Pogorea.

„Pentru Diaspora trebuie să avem un buget aparte, la fel și legăturile cu cetățenii de peste hotare să fie mai strânse. Vom face tot posibilul să ridicăm nivelul de viață în R. Moldova pentru ca oamenii să revină acasă. Vom face tot posibilul să schimbăm această guvernare coruptă”, a spus Nicolae Pascaru.

„Partidul „Șor” crede că migrația cetățenilor din R. Moldova este o problemă și catastrofă pentru economia țării. Oamenii plecați ar fi vrut să revină, dar aici nu-i așteaptă nimic. Noi am elaborat un program pentru revenirea migranților acasă. În Orhei el este implementat cu succes. Au revenit acasă pentru 100 familii. Noi achităm plățile pentru transportarea tehnicii și bunurilor la revenirea în țară, pachetul social, ajutor material pentru fiecare membru al familiei, nu achită nici un impozit, dacă vor să lanseze afaceri noi îi ajutăm. Vrem ca programul acesta să lucreze în întreaga țară”, a spus Valerii Klimenco.

„În R. Moldova s-a stabilit o atitudine incorectă față de migranți. În R. Moldova își aduc aminte de Diaspora în perioada pre-electorală, apoi de ei se uită. Credem că, Dorin Frăsîneanu va fi un bun reprezentant al oamenilor de peste hotare. Împreună vom face ca Ambasadele să fie cu adevărat o instituție de legătură între cetățenii de peste hotare și țară. Trebuie de eliminat comunicarea politicienilor și țării prin intermediul Asociațiilor de Diaspora. Fiecare să facem o politică de incluziune a acestor cetățeni. Oriunde nu s-ar afla să înțeleagă că ei nu trăiesc doar ca să trimită bani acasă, dar și că sunt cetățeni ai țării cu drepturi depline”, a spus Vladimir Bolea.

Doina Secrieru

Share