Concluzia Comisiei privind corectitudinea organizării procesului de studii al studenților internaţionali – la USMF „Nicolae Testemițanu”

Concluzia Comisiei privind corectitudinea organizării procesului de studii al studenților internaţionali – la USMF „Nicolae Testemițanu”

Comisia interministerială instituită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cerectării, pentru a verifica corectitudinea organizării și desfășurării procesului de studii al studenților străini la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a prezentat rezultatele anchetei, informează Oficial.

Astfel, conform concluziilor finale, la USMF „Nicolae Testemițanu” nu au fost depistate încălcări în procesul de recrutare, admitere, documentare, formare profesională și de finalizare a studiilor superioare integrate în medicină și farmacie și eliberare a diplomelor.

Membrii Comisiei au verificat toate dosarele personale ale studenților străini de la toate facultățile, actele de studii ale cetățenilor internaționali, ce au constituit baza admiterii la Universitate, procesul de studii superioare integrate în domeniul medical și farmaceutic, organizarea examenelor de absolvire și eliberarea actelor de studii.

Comisia a constatat că procesul de studii la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” se desfășoară în conformitate cu actele normative în vigoare, precum și în baza regulamentelor interne, aprobate de către Senatul Universității. Procesul de organizare a examenelor de absolvire pentru studenții internaționali se organizează după aceleași prevederi normative aplicate pentru studenții din Republica Moldova. Programele de studii superioare în domeniul medical și farmaceutic se finalizează cu eliberarea diplomei de licență în medicină sau în farmacie, iar, după finalizarea studiilor, studenții străini mai susțin o testare de abilitate profesională în țara lor de origine.

Conform regulamentelor instituționale, nu se acceptă transferul studenților de la alte instituții de învățământ superior din țară și de peste hotare, indiferent de programul studiat și reușita academică.

La fel, comisia a constatat că procedurile existente de perfectare și eliberare a actelor de studii în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” nu permit vulnerabilități în procesele respective, ceea ce exclude posibilitatea de modificare și completare a listelor absolvenților, astfel făcând imposibilă falsificarea actelor de studii.

Precizăm că, Comisia interministerială a activat la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în perioada 5-15 decembrie curent.

Informăm că, în perioada 1994-2018, 3003 cetățeni străini din peste 30 de state au absolvit USMF „N. Testemițanu”.

Mihaela Rotari 

Share