Veaceslav Garștea: Să creștem nivelul activităților de psihologie conform standardelor europene

Veaceslav Garștea: Să creștem nivelul activităților de psihologie conform standardelor europene

Specialiștii psihologi ai Poliției de Frontieră s-au reunit ieri, 29 noiembrie a.c., în ședința comitetului de coordonare al proiectului „Dezvoltarea serviciilor psihologice integrate ale Poliției de Frontieră în Republica Moldova (SPINS)”. Reuniunea a avut drept scop prezentarea unui raport de totalizare a primelor activități desfășurate în cadrul proiectului în derulare și punctate alte directive importante pentru implementare în timpul apropiat.

Prezenți la discuții au fost șeful adjunct al Poliției de Frontieră Veaceslav Garștea, Secretarul de Stat pentru Managementul Integrat al Frontierei, Migrație și Azil, Alexandru Larionov și ofițerul național de programe din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Simion Terzioglo.

Veaceslav Garștea a subliniat necesitatea dezvoltării serviciilor psihologice ale IGPF, prin consolidarea poziției de importanță majoră în activitatea cotidiană a polițiștilor de frontieră, inclusiv oferirea asistenței psihologice calitative migranților vulnerabili. ”Ne dorim ca acest proiect să atingă obiectivele propuse. Să creștem nivelul activităților de psihologie conform standardelor europene, încadrând în mod prioritar dimensiunea de gen și respectând normele deontologice, metodologice și bunele practice în domeniu” a menționat șeful adjunct al Poliției de Frontieră.

În intervenţia sa, Alexandru Larionov a transmis un mesaj de apreciere pentru calendarul de activităţi prevăzute de proiectul SPINS și rezultatele frumose înregistrate până la moment. ”Încurajăm în continuare să se lucreze la capacitate pe componenta dată și cu acțiuni concrete pentru dezvoltarea capacităților psihologilor PF, totodată asigurând sprijinul pe care, prin Ministerul Afacerilor Interne, îl putem acorda acestor eforturi.” a conchis Secretarul de Stat MAI.

În cursul subiectelor abordate între interlocutori, Simion Terzioglo a realizat o analiză cu sumarul activităților și rezultatelor înregistrate în primul an de implementare a proiectului (septembrie 2017 – septembrie 2018). La fel, doi experți internaționali au prezentat informații generale despre noul curriculum de instruire pentru Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei și Academia ”Ștefan cel Mare” a MAI și schița unui ghid privind suportul psihologic, inclusiv managementul stresului profesional.

Prin realizarea proiectului SPINS se urmărește îmbunătățirea accesului la servicii psihologice de calitate pentru personalul Poliției de Frontieră și migranții vulnerabili. Mai mult că se propune renovarea și echiparea a șase birouri de relaxare psihologică, elaborarea bazei de date pentru susținerea implementării Serviciilor Psihologice Integrate (SPI), cât și punerea la dispoziție a sistemului SPI în IGPF.

Mihaela Rotari 
Share