Şefii unor secții din cadrul Institutului de medicină urgentă din Chişinău, reţinuţi de CNA şi procurori

Şeful secţiei auto şi cel al secţiei economie din cadrul Institutului de medicină urgentă (IMU) din Chişinău au fost reţinuţi, aseară, de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA într-un dosar de trafic de influenţă.

Aceştia sunt bănuiţi că ar fi pretins diferite sume de bani de la un agent economic, care presta Institutului de medicină urgentă servicii de întreţinere a transportului, pentru a influenţa factori de decizie din cadrul instituţiei ca să urgenteze transferurile de bani către agentul economic.

În fapt, IMU a semnat cu agentul economic un contract de prestare a serviciilor de asistenţă tehnică pentru parcul auto în valoare de 1 000 000 de lei. Pe parcursul anului, agentul economic a prestat mai multe servicii spitalului, urmând ca administraţia să-i transfere banii pentru deservire. Ca să urgenteze plăţile către agentul economic, şefii secţiilor economie şi auto i-ar fi promis acestuia că ar avea influenţă asupra unor persoane responsabile de transferuri şi că le poate determina să grăbească achitarea sumelor. Pentru serviciile lor, însă, aceştia ar fi cerut 15 la sută din banii transferaţi de IUM.

Astfel, sub controlul CNA, bănuiţii au primit în câteva tranşe sume a câte 20 000 de lei şi 24 000 de lei. Ieri, ofiţerii CNA au documentat transmiterea ultimei sume în flagrant, reuşind să-i reţină pe ambii şefi.

În prezent, aceştia se află în izolatorul CNA pentru 72 de ore. Pe cazul dat a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 326 cod penal – traficul de influenţă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţii, ambii riscă o pedeapsă sub formă de detenţie pe un termen de până la 7 ani.

Cauza penală se află în gestiunea Procuraturii anticorupţie.

Până la pronunţarea unei decizii definitive, orice persoană se prezumă a fi nevinovată.

Mihaela Rotari 

Share