Analist politic: „Dacă nu va fi soluționată această problemă, șansele partidelor pro-europene de a prelua puterea sunt mici”
Analistul politic Igor Volnițchi, autorul „Istoriei Partidelor din Republica Moldova”, consideră că brand-ul „ACUM” – denumirea aleasă de Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr nu este suficient de cunoscut și mai potrivit ar fi fost o denumire a blocului electoral care să vorbească direct despre cele două formațiuni. Totodată, susține că forțele pro-europene au șanse să ajungă la putere, dacă rezolvă o mare problemă, informează Oficial.
„Brandul „ACUM” poate fi bun, dar nu este la fel de cunoscut, precum este cunoscut PAS și PDA. În istoria Republicii Moldova, există câteva cazuri de blocuri electorale care s-au creat în ajun de alegeri și care au suferit fiasco, dar a fost și un caz de succes. Este vorba despre Alianța „Moldova Noastră” în 2013. Mai este un alt caz, în 2007, când partidele lui Nantoi și Serebrian s-au unit într-un bloc și au înțeles că nu e timp pentru crearea unui brand, așa că l-au numit PSD+PSL. În alegerile din 2005 s-au unit partidele a doi ex-Premieri – Tarlev și Braghiș, Uniunea Centristă și Partidul Social-Democrat. Ei au înțeles atunci că nu e cazul să meargă cu o altă denumire”, a explicat expertul în cadrul emisiunii „Главный вопрос” de la NTV.
Totodată, Volnițchi a spus că, de obicei, când un bloc electoral are denumirea compusă din două partide, acestea sunt separate de „+”.
În cadrul aceleiași emisiuni, analistul politic a remarcat care e principala problemă a partidelor pro-europene.
„În prezent vectorul european este compromis. Totuși, în ultimii 9 ani au fost la putere forțele pro-europene și asta nu poate să nu se răsfrângă. În al doilea rând, practic, jumătate din electoratul pro-european a plecat peste hotare definitiv sau pe lungă durată. Trebuie să se înțeleagă că noul sistem electoral va lovi dur în șansele părții pro-europene, pentru că stând în cozi o zi întreagă, va putea fi votat un deputat, fiecare secție de vot va avea maximum de 3 mii de voturi și, chiar și în total, e clar că asta nu va influența rezultatele voturilor. La moment, unirea forțelor pro-europene este importantă – și pentru partide, și pentru electorat, însă, dacă forțele acestea doresc să ajungă la putere trebuie să încerce să se adapteze noului sistem și să găsească o soluție pentru electoratul de peste hotare. Dacă nu va fi soluționată această problemă privind implicarea electoratului de peste hotare în procesul de vot, atunci șansele pro-europenilor sunt foarte mici de a ajunge la putere” , a menționat Volnițchi.
Doina Secrieru
Știți care-i treaba acum în Moldova cu toate aceste branduri politice ? scuipă oamenii pe ele, lumea vrea drumuri mai bune, pensii și salarii mai mari, asta vor vota oamenii
Astfel de blocuri au mai fost in istoria Moldovei, ei nu sunt primii.
Nu blocul PAS și PDA, dar PAS cu DA, așa este cel mai cunoscut. 🙂 🙂