Parlamentul a votat, în prima lectură, introducerea integrării europene în Constituție
UPDATE 11.05: Proiectul de lege ce prevede includerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție, în lectură a doua, nu a întrunit numărul necesar de voturi (67). „Pentru” au votat 54 deputați.
UPDATE 11.00: Liberalii și liberal-democrații au anunțat că nu participă la votul pentru introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție. La rândul lor, comuniștii și socialiștii au anunțat că nu susțin proiectul.
UPDATE: 10.59: Președintele fracțiunii PDM, Marian Lupu, a spus că își exprimă, repetat, poziția de sprijin a fracțiunii pentru acest proiect.
„Îmi pare rău că partidele pro-europene au părăsit sala, nu votează acest proiect. Nu-mi rămâne să le spun acestor colegi că, integrarea europeană nu se face de dragul Bruxelles-ului, nu se face la Bruxelles, dezvoltarea acestor modele se face aici, în RM”, a spus Lupu.
UPDATE 10.57: Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, deputat PPEM, a afirmat că, în clipa când liberalii au solicitat pauză chiar i-a apărut speranță ca astăzi se va putea avea un vot istoric. „Din păcate, nu este dat să fie așa. Istoria înregistrează faptele, nu – scuzele. Cred că, vom regreta mai mult, pentru că am avut o ocazie unică, ca în acest Parlament să luăm o decizie importantă pentru viitorul țării. PPEM, așa cum a și anunțat, va vota pentru această modificare, dar regretă că s-a ratat ocazia istorică”, a precizat Ghilețchi.
UPDATE 10.55: Socialistul Vlad Batrîncea a spus că, în sala Parlamentului îi unește dorința de a construi din RM un stat de drept, constituțional.
„Noi, din start, am spus că lucrul acesta nu este unul constituțional, legal, și restricționează cetățeanul. De aceea, dle. Candu, vă rog, odată și odată, să punem punct acestui show”, a punctat Batrîncea.
UPDATE 10:53: Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a subliniat că modificarea aceasta va diviza societatea. „Cu părere de rău, și așa este divizată. De aceea, nici noi nu o să participăm la acest vot, aș spune – chiar neconstituțional”, a punctat Voronin.
UPDATE 10.50: Liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a menționat că, modificarea Constituției trebuie să fie un act de mare responsabilitate politică și nu de trolling sau șantaj.
„Am avut, cu toții, la dispoziție, în afară de jumătate de an, o săptămână. Nu s-a produs nimic, nici un fel de discuții, de ședințe de lucru. Integrarea europeană ține de cetățeni și instituții, UE nu trebuie confundată cu Uniunea sovietică. De aceea, nu confundați, reveniți la implementarea Acordului de Asociere și la comunicarea serioasă și responsabilă cu instituțiile europene. Nu vom participa la acest vot, atât timp cât guvernarea va încălca Acordul de Asociere”, a precizat Pistrinciuc
UPDATE 10.45: În timpul pauzei, liderul PL a susținut declarații de presă, în cadrul cărora a calificat decizia PDM drept un show.
„PDM nu vrea ca acest proiect să fie votat de Parlament, demonstrează faptul că nu toți deputații PDM sunt în sală. Numărați și vedeți câți deputați lipsesc. Ați observat că dl. Candu vrea așa să meargă repede. În art. 81 în care a făcut trimitere dlui este scris că, după aprobarea în prima lectură, Președintele Parlamentului cere poziția plenului privind punerea de îndată la vot sau transmiterea în Comisii. Dlui nu vrea opinia deputaților. Noi avem amendamentul următor, nu știu dacă o să-mi permită să-l propun. Ține de îndeplinirea deciziei Curții Constituționale, art. 13 – sintagma limba moldovenească, substituită cu limba română. Aceasta este fracțiunea PL, noi votăm aceste două proiecte împreună, dacă nu, nu participăm”, a spus Ghimpu
Proiectul de lege ce prevede includerea sintagmei ”integrare europeană” în Constituție a fost votat, astăzi, în prima lectură.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a propus votul pentru lectura a doua, însă Partidul Liberal a cerut ca proiectul să fie trimis în comisii, pentru ca deputații să poată face amendamente.
Andrian Candu a menționat că, pentru a fi transmis în Comisii, 25 de deputați trebuiau să facă solicitarea în acest sens, ceea ce nu s-a făcut.
În context, liderul PL, Mihai Ghimpu, a solicitat o pauză de 30 de minute.
Andriana Cheptine