Seminar în domeniul proprietății intelectuale pentru specialiștii din industria audiovizualului
Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în comun cu Proiectul UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova, au organizat Seminarul național cu genericul „Proprietatea intelectuală în domeniul audiovizual”, informează Oficial.
Evenimentul a avut loc în contextul desfășurării primului Festival Internaţional de Film din Republica Moldova dedicat filmelor de ficțiune – RAVAC. La seminar au participat experți ai Proiectului UE, specialiști AGEPI și specialiști din industria cinematografică și a producției video din Republica Moldova.
Evenimentul a avut drept scop consolidarea cunoștințelor privind dreptul de autor şi drepturile conexe în domeniul audio-vizual din Republica Moldova.
În deschiderea seminarului, Directorul general adjunct AGEPI, Andrei Popa, a subliniat rolul proprietății intelectuale ca instrument fundamental în crearea unui mediu favorabil inovării și creativității. “În prezent asistăm la o renaştere a cinematografiei naţionale. Pentru a proteja și promova mai bine filmele moldovenești peste hotare, dar și acasă, e vital să putem folosi toate pârghiile din industria creativă.”, a adăugat Directorul general adjunct AGEPI.
Foedinger Maximilian, reprezentantul Proiectului UE „Suport pentru Asigurarea Respectării Drepturilor de Proprietate Intelectuală” a vorbit despre susținerea acordată de Proiectul UE instituțiilor beneficiare și partenere în atingerea obiectivelor de consolidare a sistemului de respectare a drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova în contextul implementării DCFTA, pe componentele ce vizează dreptul de autor și drepturile conexe, mărcile comerciale, indicațiile geografice, desenele și modelele industriale, brevetele etc. Expertul a subliniat importanța industriilor creative pentru dezvoltarea culturii, dar și a economiei, în contextul în care ponderea afacerilor din acest domeniu în PIB-ul țărilor europene este în creștere. Nu în ultimul rând, industriile creative asigură artiștii cu locuri de muncă. ”Respectarea și protecția drepturilor asupra creației este importantă pentru artiști, deoarece ei trăiesc din munca lor și îi motivează să creeze mai departe, iar arta ne face viața mai frumoasă, consolidează relațiile dintre oameni”, a afirmat Maximilian Foedinger.
În continuare, participanții au abordat un șir de subiecte ce țin de dreptul de autor şi drepturile conexe în industria creativă, sistemul de gestiune colectivă a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe și reglementarea juridică pe plan european a drepturilor producătorilor de film și audiovizual. În final, Laurenţiu Oprea, expert Proiectul UE a realizat un workshop pentru specialiştii din domeniul audio-vizual.
Proiectul de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” este finanţat de Uniunea Europeană și urmează să fie finalizat în noiembrie 2018.
Mihaela Rotari