Seminar național privind digitalizarea patrimoniului cultural și protejarea drepturilor de autor

Seminar național privind digitalizarea patrimoniului cultural și protejarea drepturilor de autor

Ieri, la Chișinău s-a desfășurat seminarul național cu genericul „Digitalizarea patrimoniului cultural și protejarea dreptului de autor. Dezvoltarea bibliotecilor digitale”, organizat în cadrul Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova” (SARDPI), în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC).

La eveniment au participat: secretarul de stat al MECC, Andrei Chistol; directorul general al AGEPI, Lilia Bolocan; liderul de echipă al proiectului SARDPI în Republica Moldova, Maximilian Foedinger; experți și specialiști în domeniul patrimoniului cultural și al biblioteconomiei ș.a.

În debutul seminarului, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a menționat despre importanța digitalizării patrimoniului cultural și consolidarea cunoștințelor privind dreptul de autor şi drepturile conexe în această sferă. ,,Doar o parte a materialului deținut de biblioteci, arhive și muzee aparține domeniului public, în sensul că acesta nu este protejat de drepturile de proprietate intelectuală. Deoarece aceste drepturi reprezintă un instrument-cheie pentru stimularea creativității, materialul cultural necesită a fi digitalizat, pus la dispoziția publicului și păstrat doar cu respectarea deplină a prevederilor legislației în domeniu de către instituțiile de cultură. Acest seminar reprezintă o oportunitate de a prelua cele mai bune practici europene pentru obținereaobiectivelor de consolidare a sistemului de respectare a drepturilor de autor îndomeniul digitalizării patrimoniului cultural și protejării drepturilor de autor”, a afirmat oficialul.

Pe durata seminarului experții și participanții au abordat un șir de subiecte ce țin de dezvoltarea și valorificarea conținutului digital în Republica Moldova; digitalizarea patrimoniului cultural și protecția drepturilor de autor în UE; impactul dreptului de autor asupra practicilor de digitalizare în biblioteci; tendințele actuale în domeniul protecției dreptului de autor în activitățile bibliotecilor digitale etc.

Mihaela Rotari 

Share