Expert: Ne propunem ca în 11 luni să contribuim la coeziunea socială și să promovăm diversitatea grupurilor etnice
Statutul relațiilor interetnice în RM, identificarea provocărilor existente, precum și oferirea politicilor și soluțiilor practice actorilor implicați, pentru a asigura o mai bună integrare a comunităților etnice, un grad sporit de protecție socială și coeziune în RM au fost discutate în cadrul conferinței cu tema „Societatea civilă și dialogul interetnic în RM – provocări, actori și soluții”, transmite Oficial.
În debutul conferinței, directorul IPRE, Iulian Groza, a menționat că proiectul este destinat pentru crearea unei platforme de discuție pentru grupurile etnice pentru a oferi o soluție pragmatică de integrare în societate.
„Ne propunem ca în 11 luni să contribuim la coeziunea socială și să promovăm diversitatea grupurilor etnice, să le oferim sprijin, precum și societății civile și autorităților. Sperăm că acest proiect ne va ajuta la realizarea etnobarometrului pentru Moldova”, a spus Iulian Groza.
Expertul IPIS, Vladislav Kulminski, a punctat constatările obținute în urma studiului.
„În cadrul studiului efectuat anul trecut, am constatat că relațiile interetnice sunt abordate prin prisma căutării adevărului istoric. În RM există câteva lumi paralele – cel al majorității și populației etnice. Am depistat că, comunitățile etnice nu au fost ajutate să parcurgă tranziția de a se integra în societate. În RM au lipsit programele de studii ale limbii. Comunitățile etnice nu se percep ca străini, minorități sau vestigii ale trecutului sovietic, dar ca parte integrată a țării. Dezbinarea și tensiunile interetnice sunt intenționat cauzate de actorii politici. Din această cauză este dificil și nevalorificat potențialul intelectual al comunităților etnice și acest lucru afectează starea economică a RM. Din cauza neimplicării RM pierdem o sursă internă de dezvoltare economică. Am propus să abordăm probleme de unificare a societății pentru soluții practice, ce ar însemna includerea grupurilor în dezvoltarea țării. Credem că prin abordarea acestor probleme practice vom contribui la crearea unei societăți armonioase”, a spus Vladislav Kulminski.
Proiectul este implementat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), în colaborare cu Institutul pentru Politici Europene din Berlin (IEP).
Doina Secrieru