Modul de prescriere şi eliberare a medicamentelor compensate, în vizorul CNAM
Facilitarea accesului populaţiei la medicamente compensate, corectitudinea prescrierii şi eliberării preparatelor respective în instituţiile medicale, gestionarea mijloacelor financiare destinate acestor medicamente au fost principalele subiecte abordate în cadrul unui seminar tematic, organizat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).
La întrunire au fost prezenţi peste 40 de prestatori de asistenţă medicală primară şi specializată de ambulatoriu din teritoriul arondat Agenţiei teritoriale Est a CNAM.
Reprezentanţii CNAM au prezentat informaţii ample despre modificările efectuate în anul curent în lista de medicamente compensate, modalitatea de prescriere şi eliberare a reţetelor pentru aceste medicamente, precum şi de raportare a preparatelor prescrise. În cadrul discuţiilor, specialiştii au menţionat că nu există limite la prescrierea medicamentelor compensate. Conform Hotărârii de Guvern cu privire la modul de compensare a medicamentelor în condiţiile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, anual sunt stabilite sume de referinţă pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. Sumele respective sunt revizuite pe parcursul anului în funcţie de dinamica prescrierii preparatelor, dar acest fapt nu constituie temei pentru ca medicii să nu prescrie preparate compensate.
Totodată, la întrunire au fost prezentate rezultatele monitorizării procesului de prescriere şi eliberare a medicamentelor compensate în perioada ianuarie-august 2018 în instituţiile sus-menţionate. Printre deficienţele înregistrate frecvent în cadrul evaluărilor tematice efectuate de CNAM se numără prescrierea medicamentelor compensate în lipsa confirmării maladiei pentru care au fost indicate sau cu depăşirea necesităţilor pentru maximum trei luni de tratament, nerespectarea schemelor de tratament episodic, lipsa argumentării indicaţiei medicale pentru tratamentul medicamentos în condiţii de ambulatoriu.
Mihaela Rotari