Recomandare pentru un post TV: Să-şi ceară scuze publice în buletinul de ştiri

Recomandare pentru un post TV: Să-şi ceară scuze publice în buletinul de ştiri

Consiliul de Presă recomandă postului de televiziune Pro TV Chişinău să-şi ceară scuze publice, în cadrul buletinului de ştiri, pentru încălcarea normelor deontologice la difuzarea unui reportaj intitulat „Răzbunarea iubitului”. Membrii Consiliului au constatat că postul TV a încălcat dreptul la viaţa privată şi demnitate al protagonistei materialului, transmite IPN.

În şedinţa de joi, 29 ianuarie, Consiliul de Presă s-a autosesizat ca urmare a mai multor plângeri din partea consumatorilor de produse mass-media şi a adresării publice a organizaţiei Amnesty International Moldova, care condamnă iresponsabilitatea profesională a jurnaliştilor în acest caz.

Secretarul Consiliului de Presă, Petru Macovei, s-a referit la maniera defectuoasă în care postul de televiziune a tratat subiectul. „În felul în care a fost realizat, acest material încalcă grav deontologia profesională şi, în primul rând, dreptul la viaţa privată şi intimă al protagonistei. Imixtiunea în viaţa privată a unei persoane private nu a fost justificată, iar postul nu a luat măsuri efective de protecţie a identităţii victimei, doar formal a blurat imaginile video preluate de pe site-urile pornografice, în timp ce au fost publicate mai multe informaţii care pot duce la dezvăluirea identităţii persoanei”, a subliniat Petru Macovei.

Olga Manole, membră a consiliului, a menţionat că în acest reportaj Pro TV a prezentat femeia discriminatoriu, plasând-o într-o ipostază jenantă. „Deşi materialul este întitulat „Răzbunarea iubitului”, jurnaliştii nu au relatat fapta imorală şi ilegală a bărbatului, ceea ce este revoltător”, a spus ea.

Consiliul de Presă a luat act de fapt că postul de televiziune a publicat pe site un comunicat în care şi-a cerut scuze în faţa victimei. Totodată, preşedinta Consiliului, Ludmila Andronic, a menţionat că scuzele publice trebuie plasate în cadrul buletinului de ştiri, la aceeaşi oră şi cu acelaşi număr de ordine cu care a fost difuzat reportajul. „Când un post de televiziune consideră o ştire drept cea mai importantă sau printre cele mai importante şi începe un buletin de ştiri cu acest subiect, înseamnă că şi scuzele sau recunoaşterea propriilor greşeli trebuie să aibă aceeaşi greutate în faţa spectatorilor dar şi a persoanei care a fost vizată”, a spus Ludmila Andronic.

Prezent la şedinţa Consiliului de Presă, directorul Departamentului ştiri al Pro TV Chişinău, ‎Artur Corghencea, a recunoscut că postul TV nu a prevăzut această situaţie şi că au fost admise o serie de greşeli la realizarea reportajului. „Am vorbit personal cu profesoara care a fost vizată şi i-am prezentat scuzele postului nostru”, a spus ‎Artur Corghencea.

Membrii Consiliului de Presă au constatat încălcarea de către Pro TV Chişinău a mai multor articole ale Codului Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, inclusiv articolul 4.1 care spune că „Jurnalistul este dator să respecte dreptul la viaţa privată şi demnitate al persoanelor”; 4.2 – „Imixtiunea în viaţa privată este permisă numai atunci când interesul public în dezvăluirea faptelor prevalează în faţa protecţiei imaginii persoanei” şi articolul 4.4 care spune că „Jurnalistul relatează despre comportamentul privat al unei persoane private doar dacă acest comportament tulbură ordinea publică sau încalcă drepturile altor persoane”. În decizia adoptată, Consiliul de Presă a recomandat postului TV să-şi ceară scuze publice în buletinul de ştiri, să excludă de pe pagina web imaginile care prezintă victima şi să nu admită pe viitor imixtiunea nejustificată în viaţa privată a persoanelor despre care relatează.

Anterior, mai multe ONG-uri au aplicat boicot instituţiei media Pro TV Chişinău în legătură cu ştirea difuzată la 16 ianuarie 2015. Boicotul va fi menţinut până la îndeplinirea mai multor cerinţe, printre care prezentarea scuzelor în cadrul aceluiaşi program de ştiri. Este vorba de jurnalul de la ora 17.00.
Mihaela Rotari

Share