Ministru: Întreprinderile Mici și Mijlocii au nevoie de personal calificat, pentru a-și extinde și dezvolta afacerile
„Întreprinderile Mici și Mijlocii au nevoie de personal calificat, pentru a-și extinde și dezvolta afacerile. Antreprenorii trebuie susținuți nu doar financiar, dar și tehnic – prin instruirea și pregătirea personalului calificat. Ministerul Economiei și Infrastructurii susține învățământul dual, deoarece este necesar și important pentru economia țării să creștem muncitori calificați în diferite domenii și să le oferim salarii bune. Doar astfel, vom convinge cetățenii noștri să rămână acasă și să dezvoltăm împreună Republica Moldova”. Afirmația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, aflat în vizită la mai mulți beneficiarii ai programelor guvernamentale de susținere a ÎMM-urilor, informează Oficial.
Din anul 1992, Vasile Rusu, din Cimișlia, dezvoltă cu succes o afacere de producere a mobilei. Chiril Gaburici a vizitat, ieri, atelierul de producere a mobilei și a discutat cu antreprenorul despre provocările pe care le întâmpină și planurile privind dezvoltarea afacerii. Vasile Rusu a menționat că, prin Programul guvernamental „PARE 1+1”, a obținut un ajutor considerabil din partea statului și, astfel, a avut posibilitatea să-și extindă afacerea și să producă mobilă de calitate. Deși are 31 de angajați, Vasile Rusu a spus că se confruntă cu lipsa personalului calificat, care dorește să muncească pe un termen lung.
Tot ieri, ministrul a vizitat patiseria Nadejdei Chiriac, din Hîncești, care a beneficiat de susținere din partea statului în programului guvernamental „Femei în afaceri”. Antreprenoare a afirmat că afacerea are succes, iar produsele sunt la mare căutare. În discuțiile cu ministrul Economiei și Infrastructurii, femeia a spus se confruntă cu lipsa muncitorilor calificați în domeniu.
Chiril Gaburici a reiterat că dezvoltarea mediului de afaceri și crearea celor mai bune condiții de muncă și trai pentru cetățeni este o prioritate a Ministerului Economiei și Infrastructurii. „Vrem să creăm cele mai bune condiții pentru mediul de afaceri – cât mai puține acte, impozite mai mici și scutiri fiscale pentru cei care abia se lansează în afaceri. Mă bucur că antreprenorii mici și mijlocii pot beneficia de susținere financiară prin diferite programe guvernamentale – PARE 1+1, Femei în afaceri, Start Up-uri pentru tineri. Totodată, ne dorim ca tinerii antreprenori și angajații să beneficieze de cât mai multe instruiri în diferite domenii, astfel încât să creștem calitatea muncitorilor”, a mai adăugat Chiril Gaburici, la întâlnirile cu antreprenorii și angajații.
Tot ieri, ministrul Economiei și Infrastructurii a vizitat zona unde au început lucrările de amenajare a Parcului Industrial Cimișlia și a Zonei Economice Libere Cimișlia. Suprafața este de 40 ha, cu un potențial de extindere până la 150 ha. „Vom avea acces asigurat la sursa de 1,5 mW energie electrică, acces la rețelele de apă și canalizare, și conexiune de până la 4000 m3/gaz pe oră. Îmi doresc ca în fiecare raion să avem parcuri industriale sau ZEL-uri, cu antreprenori care ar putea angaja 1500-2000 de locuitori din raion, oferindu-le salarii bune acasă”, a punctat Chiril Gaburici.