(INTERVIU) Serghei Popovici: STISC este în pas cu inovațiile în domeniul tehnologiei informaționale
Interviu al portalului CURENTUL cu directorul I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, Serghei Popovici.
C: Dle Director, toți suntem conștienți că impactul dezvoltării tehnologiei informației asupra societății este unul deosebit de rapid și profund. În ce măsură STISC asigură autoritățile administrației publice cu infrastructura IT necesară pentru o desfășurare eficientă a activității profesionale?
S.P.: Deoarece administraţia publică este principala verigă şi, implicit, cea mai responsabilă componentă a societăţii, chemată să asigure cadrul favorabil dezvoltării comunităţii, să realizeze servicii diversificate şi de calitate pentru cetăţeni, în sectorul economic şi cel social, STISC asigură autorităţile cu o infrastructură IT bine dezvoltată şi sigură pentru desfăşurarea activităţii prin intermediul căreia prestăm servicii de înaltă calitate, cum ar fi: internet, intranet, poşta electronică, serviciile semnăturii electronice, precum şi alte servicii din domeniul TIC. Ne străduim să fim în pas cu noile tehnologii şi, în măsura posibilităţilor, disponibile structurii noastre.
C: Care este părerea Dumneavoastră în legătură cu inovațiile în sfera IT?
S.P.: Este evident faptul că, noua eră digitală determină un nou tip de abordare. Țin întotdeauna să mă informez în legătură cu cele mai importante inovaţii în domeniul IT, de exemplu – inteligenţa artificială. Ea este mai prezentă deja în vieţile noastre decât am crede, se referă la capacitatea unui computer de a întreprinde acţiuni (recunoaşterea obiectelor, a sunetelor, înţelegerea limbajului uman) şi procese (învăţarea, planificarea sau rezolvarea unor probleme), ce sunt caracteristice inteligenţei umane. Una dintre cele mai impresionante forme de implementare a acesteia este microscopul inteligent.
Sau realitatea virtuală. Ce înseamnă aceasta şi cum funcţionează? Simplu spus, computerele pot reproduce mediul real sau pot crea unul imaginar, îmbinând până la 75% elemente virtuale şi 25% elemente reale. Prin stimularea simţurilor, ni se permite şi să devenim parte integrantă dintr-o realitate alternativă şi să interacţionăm cu elementele care o compun. Astfel avem de-a face cu o versiune a realităţii care de fapt nu există cu adevărat, deşi creierul o percepe ca fiind reală. Astfel, utilizatorul poate experimenta realitatea înainte de a o trăi cu adevărat, ceea ce îi permite să ia decizii informate, să înţeleagă urmările acestora şi să corecteze eventuale greşeli.
C: Cum ar putea fi noile tehnologii utilizate în domeniul de activitate a STISC?
S.P.: Este prematur de discutat despre implementarea Realităţii Virtuale sau Inteligenţei Artificiale în domeniul în care activăm. Trebuie să conştientizăm că, orice inovaţie are două părţi ale monedei, care trebuie studiate, testate şi numai apoi implementate. Este cert faptul că treptat vor surveni unele alternanţe în activitatea noastră. Dar noi suntem întotdeauna receptivi la toate schimbările ce duc la facilitarea şi ameliorarea activităţii funcţionarului public. Fiindcă într-o lume tot mai conectată la internet şi tot mai interconectată, implementarea noilor tehnologii nu mai este un „subiect”, ci este o „necesitate”.
C: Ați putea menționa un proiect inovativ implementat de către STISC?
S.P.: Ritmul rapid în care se dezvoltă TI, ne obligă să fim în pas cu inovaţiile din domeniu, pentru a asigura o funcţionalitate eficientă a sistemului telecomunicaţional a autorităţilor publice, precum şi a altor instituţii, cu care colaborăm. Este cazul să menţionez semnătura electronică, care, cu ceva ani în urmă, era doar un proiect inovativ pentru Republica Moldova, acum însă este un instrument uzual, indispensabil de activitatea zilnică a miilor de cetăţeni. Instituţia noastră a fost cea care l-a implementat şi dezvoltat. În prezent orice funcţionar public, la fel ca şi orice persoană fizică, are posibilitatea de a folosi acest instrument pentru semnarea electronică a documentelor sau utilizarea serviciilor publice electronice, astfel reducând din timpul de aşteptare necesar semnării actelor sau optimizării costurilor în cadrul instituţiei.
Sigur că, mai este de lucru şi în această direcţie, însă implementarea Semnăturii Electronice în RM ar fi un exemplu elocvent de trecere de la „inovaţie” la realitate. În calitatea mea de director al STISC, vă asigur că vom susţine şi promova pe viitor inovaţiile ce vor surveni spre binele societăţii.
C: În ce proiecte ați mai fost încadrați?
S.P.: În ultimii ani s-au implementat numeroase servicii şi produse informaţionale. STISC a participat la elaborarea şi implementarea proiectelor precum: monitorizarea video a traficului rutier, proiectul Sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor în instanţele de judecată, mentenanţa sistemului de supraveghere video a examenelor de bacalaureat, la fel, exercităm funcţia de administrator tehnico-tehnologic a sistemului de plăţi electronice Mpay, platformei tehnologice guvernamentale comune MCloud, etc.. Aceste proiecte reprezintă soluţii contemporane optime în domeniul tehnologiilor informaţionale, iar beneficiile implementării acestor proiecte sunt evidente şi necesare într-o societate digitală.
Sunt ferm convins că instituţia noastră va fi întotdeauna în ritm cu inovaţiile şi provocările ce urmează să survină pe viitor întru funcţionarea eficientă a instituţiilor publice şi pentru satisfacerea cerinţelor acestora.
Cristina Pendea