La Masia e istorie. Transformare incredibilă a Barcelonei în ultimii 6 ani

La Masia e istorie. Transformare incredibilă a Barcelonei în ultimii 6 ani

De la echipa capabilă să alinieze un prim 11 format doar din jucători crescuţi în academia clubului, celebra La Masia, FC Barcelona s-a transformat, azi, în formaţia cu cei mai mulţi străini din La Liga. Doar aproape 6 ani au trecut între cele două momente.

În noiembrie 2012, la un meci cu Levante, câştigat cu 4-0 în deplasare, Barcelona a avut timp de 62 de minute o echipă formată doar din jucători crescuţi de club. Dintre cei 11, doar Lionel Messi nu era spaniol. Victor Valdes, Martin Montoya, Carles Puyol, Gerard Pique, Jordi Alba, Xavi, Andres Iniesta, Cesc Fabregas, Sergio Busquets, Messi şi Pedro sunt fotbaliştii care vor avea pentru totdeauna numele legate de o performanţă istorică, relatează digisport.ro.

Acea seară a reprezentat apogeul politicii Barcelonei de a creşte şi de a se baza pe propriii jucători. O politică abandonată, însă, în ultimii ani, când strategia actualei campioane a Spaniei a devenit cheltuirea unor sume ameţitoare pe transferuri. Un trend care s-a menţinut, mai mult sau mai puţin, şi în această vară. Când s-a ajuns la o situaţie inimaginabilă pentru unii – gruparea de pe Camp Nou este formaţia cu cei mai mulţi străini din La Liga.

După ce i-a cumpărat pe francezul Clement Lenglet, brazilienii Arhur şi Malcom şi chilianul Arturo Vidal, Barcelona are în lot nu mai puţin de 18 străini. Pique, Alba, Busquets şi Sergi Roberto sunt jucători spanioli care rămân puncte fixe în primul 11 al catalanilor, care l-au pierdut în schimb pe Iniesta.

Real Madrid e pe locul 2 în acest clasament, realizat de El Mundo. Campioana Europei are 16 stranieri în lot, un număr care ar putea să scadă, în condiţiile în care croaţii Luka Modric şi Mateo Kovacic vor să plece de pe Bernabeu. Sevilla, cu 15 fotbalişti străini, completează podiumul.

La polul opus, Valladolid şi Athletic Bilbao au doar câte un stranier în lot. În cazul bascilor, excepţia este chiar românul Cristi Ganea, transferat de la Viitorul.

dz01OTAmaGFzaD1iNTkzY2Y0MjA4ZTQ1ZDZlY2JhMDI2ZGY1NmYzMjE4Yg==.thumb

Mihaela Rotari 

Share