Directorul APP: Guvernarea astăzi își asumă responsabilitatea de a privatiza „Air Moldova”

Directorul APP: Guvernarea astăzi își asumă responsabilitatea de a privatiza „Air Moldova”

Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat organizarea unei runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat, transmite Oficial.

Astfel, în perioada 3 –7 septembrie:

–         pe piața reglementată prin intermediul Bursei de Valori se vor desfășura licitații „cu strigare” pentru vânzarea pachetelor de acțiuni ale statului din 21 societăți pe acțiuni, dintre care 16 majoritare, inclusiv: S.A. „Barza Albă”, S.A. „Tutun-CTC”, precum și 11 pachete de acțiuni din entitățile de întreținere a drumurilor. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare, constituie  983 553 665lei.

Pentru perioada 27 iulie – 4 septembrie (termen limită de depunere a ofertelor) sunt organizate:

–         concursul comercial pentru privatizarea a 12 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice), inclusiv: Î.S. „Fabrica de sticla din Chișinău”, Î.S. „Combinatul poligrafic din Chișinău”, Î.S. Hotelul „Zarea”, Î.S. Compania Aeriană „Air Moldova”(care se expune pentru prima dată, reieșind din necesitatea atragerii capitalului privat pentru modernizarea flotei aeriene, îmbunătățirea calității serviciilor prestate și extinderea gamei de servicii, atragerii pasagerilor de tranzit). Prețul total de expunere al bunurilor la concurs comercial constituie 526 253 800 lei.

–         concursul investițional la care sunt expuse repetat cinematografele „Prut” din or. Fălești și „Patria” din or. Leova. Pentru privatizarea cinematografelor condiția de bază este transformarea lor în centre de cultură și agrement. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare al bunurilor expuse la concurs investițional constituie 1 715 000 lei, volumul minim al investiţiilor – 800 000 lei, cu realizarea în decursul a 3 ani.

La data de 5 septembrie se va desfășura:

–         licitația „cu strigare” pentru privatizarea a 16 complexe de bunuri imobile, 12 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice) și 1 obiect nefinalizat (Termenul limită de depunere a cererilor  – 4 septembrie, ora 16:00). Prețul total de expunere al bunurilor la licitație „cu strigare” este de 63 462 200 lei.

Estimativ, prețul de expunere la privatizare a bunurilor proprietate de stat în cadrul acestei runde constituie 1 574 984 665 lei.

În contextul privatizărilor anunțate, în societate au apărut mai multe discuții și neclarități, mai ales la capitolul privatizării „Air Moldova”. În cadrul unei conferințe de presă, directorul APP, Vladimir Baldovici, a explicat în baza la ce principii se organizează aceste privatizări.

„Privatizarea are loc conform prevederilor legale. Bunurile pot fi expuse prin câteva modalități: vânzarea pe piața reglementată sau prin sistemul multilateral de tranzacție, vânzarea prin concurs comercial și vânzarea cu strigare (licitație). Prețul este stabilit de Comisia instituită în modul stabilit de Guvern. Nimeni nu poate iniția un preț la discreția acelei Comisii. Ea are dreptul să manipuleze prețul în dependență de situații, dar nu poate să-l micșoreze. Odată stabilit prețul, nimeni nu-l poate modifica”, a spus Vladimir Baldovici.

De asemenea, el a explicat de ce „Air Moldova” a fost supusă privatizării.

„Decizia de a privatiza „Air Moldova” a fost luată încă în 2008. De atunci acest subiect stă pe ordinea de zi în cadrul privatizărilor bunurilor patrimoniale. În acești 10 ani, compania nu a fost scoasă la privatizare, nu a existat consens politic, iar guvernarea astăzi își asumă responsabilitatea de a o privatiza. Noi știm că ultimii ani „Air Moldova” a suportat multe datorii. Ca să nu se ajungă la faliment total, așa cum au avut alte companii aeriene internaționale, trebuie să înțelegem care este situația și să o schimbăm”, a punctat Vladimir Baldovici.

Doina Secrieru

Share