Vizită de informare a șefului adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea la Palanca

Vizită de informare a șefului adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea la Palanca

La solicitarea Grupului parlamentar de prietenie din Republica Moldova și Ucraina, șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea s-a prezentat sâmbătă în punctul de trecere comun Palanca-Maiaki-Udobnoe, unde de comun cu colegii instituțiilor de frontieră și vamale moldo-ucrainene au prezentat situația operativă și au evaluat mersul lucrărilor de construcție. Despre aceasta se menţionează într-un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră. 

Veaceslav Garștea a precizat că PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe este unul dintre cele mai aglomerate puncte de trecere situate la frontieră cu Ucraina. Atât pe parcursul celor trei luni de vară, dar și în alte perioade, se înregistrează valori ridicate în trafic, fiind condiționate de avantajul deplasării pe litoralul Mării Negre sau la piața din Odessa, aflate în apropiere de frontieră. „În condițiile de flux intensificat și situații restrânse, polițiștii de frontieră sunt implicați activ în degajarea traficului și identificarea soluțiilor optime pentru a asigura trecerea frontierei expeditive”, a conchis șeful adjunct IGPF.

De menționat că în punctul de trecere este aplicat principiului ONE-STOP, unde controlul călătorilor, al mijloacelor de transport şi mărfurilor se face o singură dată pe teritoriul țării noastre, de reprezentanții autorităților de frontieră și vamale din Republica Moldova și Ucraina. Deși procedura în cauză este aplicată cu scopul reducerii timpului de așteptare și creării stării de confort pentru participanții la traficul transfrontalier, în prezent mai puțin este funcțională din motiv că punctul de trecere se află în construcție și nu are capacitate de a procesa un număr mare de persoane sau mijloace de transport.

Autoritățile responsabile dau asigurări că până la sfârşitul anului curent, PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe va fi renovat şi dat în exploatare. Noua construcție, care se va întinde pe un teritoriu de 2,6 hectare, are prevăzute atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire, câte două benzi pentru autoturisme, câte două benzi pentru autocamioane și câte una pentru autocare. De condiții mai bune se vor bucura și cei care traversează frontiera pe jos sau pe biciclete, pentru ei urmând să fie construit un post de control pietonal. Toate încăperile vor fi dotate cu echipament performant pentru efectuarea controlului la frontieră.

Suplimentar, reprezentanții Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal au descris situația de moment în punctul de trecere, cu precizare că în zilele de weekend este înregistrat flux majorat de călători și mijloace de transport, pe ambele sensuri. Dacă într-o zi obișnuită din săptămână numărul de traversări persoane ajunge la trei mii, în ziua de duminică această cifră se dublează.

37638148_1456464367787731_8059953932824215552_n

37648684_1456464357787732_6935930093466288128_n

Mihaela Rotari 

Share