Donald Trump şi Vladimir Putin, declaraţii comune, după summit-ul istoric. Care au fost concluziile

Donald Trump şi Vladimir Putin, declaraţii comune, după summit-ul istoric. Care au fost concluziile

Un summit important a avut loc ieri în capitala Finlandei, Helsinki, între președintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin.

Cei doi au recunoscut că există probleme la care au puncte de vedere diferite, dar încearcă să găsescă o cale constructivă pentru a le rezolva, relatează realitatea.net.

Vladimir Putin a afirmat că Rusia nu s-a implicat în alegerile din SUA, în timp ce Donald Trump a punctat că el crede ca niciodată relaţiile dintre cele două ţări nu au fost mai proaste ca acum, dar asta s-a schimbat acum 4 ore, cand au inceput discuţiile.

„Tocmai ce am incheiat discutiile cu presedintele Putin, a fost un dialog direct. Neînţelegerile dintre tarile noastre sunt cunoscute. Relaţia istorica nu a fost niciodata mai rea ca acum. Dar asta s-a schimbat acum 4 ore, sunt convins de asta. Un dialog contructiv intre SUA şi Rusia faureşte noi cai pentru a implementa pacea. Am discutat cu preşedintele despre implicarea Rusiei in alegeri. Am simţit ca aceste mesaj trebuie livrat in persoana. Am discutat si despre denuclearizarea armelor, am discutat si despre terorism. Am vorbit si cat de important este sa punem presiunea pe Iran. Am vorbit şi despre criza din Siria. Cooperarea dintre noi poate salva sute de mii de vieţi. Am fost de acord ca reprezentanţii din Consiilile noastre de securitate sa se intalnească pentru a discuta despre aceste problematici. Preşedinte  Putin, va multumesc pentru aceste discuţii, a fost o zi constructiva pentru ambele tari”, a precizat Donald Trump.

În același timp, Vladimir Putin, a o oferit și el câteva detalii cu privire la discuție.

Trebuie sa facem un efort sistematic si trebuie sa avem preocupari pe teme terorismului. Nu avem aceeaşi abordare comună pe toate punctele. Am vorbit şi despre Siria. Trebuie sa depasim crizele umanitare, pentru a asigura reintoarcerea refugiaţilor acasă. Am discutat şi despre decizia SUA de a se reterage din acordul cu Iranul. Am discutat si despre Ucraina, SUA puteau sa fie mai convingatorea in implementarea acordului de ls Minsk. Am discutat şi despre situaţia economică. Cat despre amestecul Rusiei in alegerile din Sua: Rusia nu s-a amestecat niciodata in alegerile din SUA şi nu o va face. Daca există dovezi, suntem gata sa le analizăm impreună. Trebuie să detensionăm şi relaţiile pe partea civilă. Per total, suntem multumiti de intalnirea fata in fata, ne intelegem mai bine, dar sunt probleme care nu sunt inca rezolvate. Mulţumim gazdelor noastre”, a declarat Putin.

Mihaela Rotari 

Share