Igor Dodon la întrevedere cu Vladimir Putin. Despre ce au discutat

Igor Dodon la întrevedere cu Vladimir Putin. Despre ce au discutat

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut, astăzi, o întrevedere cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, informează Oficial.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că au discutat întreg spectrul relațiilor bilaterale și situația regională, inclusiv în domeniul securității.

„Am menționat progresul realizat în dezvoltarea cooperării comercial-economice, sporirea schimbului de mărfuri dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Am exprimat recunoștință pentru eforturile depuse de Președintele rus și pentru sprijinul acordat în soluționarea problemelor ce țin de creșterea considerabilă a exporturilor de produse agricole din Moldova pe piața rusă în anul 2017. De asemenea, în numele a multor zeci de mii de cetățeni moldoveni am adus mulțumiri pentru soluționarea unui șir de probleme legate de ridicarea restricțiilor care au fost impuse cetățenilor Republicii Moldova de către serviciile migraționale.

O atenție sporită a fost acordată problematicii transnistrene. Am remarcat rezultatele pozitive în soluționarea unui bloc întreg de probleme cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Acești pași consolidează în mod consecvent și eficient încrederea între Tiraspol și Chișinău. Contactele cu liderii regiunii transnistrene vor fi continuate. Am dat o apreciere declarațiilor cu caracter antirusesc care au fost adoptate în ultimele săptămîni la diferite paliere internaționale și au vizat rolul procesului de pacificare în Republica Moldova. În calitate de șef al statului, am relevat caracterul cu totul politizat al acestora, care contravine situației reale din Republica Moldova. Declarațiile unilaterale făcute de la înaltele tribune nu corespund stării de lucruri cu privire la operațiunea de pacificare din Moldova și fac parte din lupta politică internă și poziționare în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din Moldova. Am reiterat importanța majoră a tuturor participanților la operațiunea de pacificare și eficacitatea ei pe parcursul multor ani. Rezultatele operațiunii de pacificare au un impact pozitiv asupra reluării dialogului în formatul „5+2” în vederea identificării unui model atotcuprinzător de reglementare politică și de soluționare grabnică a conflictului transnistrean”, a precizat șeful statului.

Potrivit lui, în cadrul dialogului liderii celor 2 state au apreciat oportunitățile și perspectivele îmbunătățirii calitative a relațiilor bilaterale, inclusiv în domeniile comercial-economic și umanitar.

„Am convenit să întreprindem eforturi suplimentare pentru dezvoltarea prieteniei noastre și a colaborării reciproc avantajoase. Preşedintele Rusiei a acceptat şi este gata să examineze solicitarea Preşedintelui Republicii Moldova privind transmiterea cu titlul gratuit a tehnicii de producţie rusească, pentru nevoile oraşelor şi localităţilor mari din Moldova. Sper că în lunile imediat următoare, această asistenţă din partea Federaţiei Ruse va începe să ajungă în localităţile moldoveneşti. I-am mulțumit lui Vladimir Putin pentru sprijinul acordat țării noastre în obținerea statutului de observator al Uniunii Economice Eurasiatice, care nu contravine obligațiilor externe pe care țara noastră și le-a asumat. Pentru Moldova, cooperarea cu UEEA, ca un proiect integraționist nou, are o importanță strategică, ținînd cont de potențialul economic și de export pe care ni-l oferă piețele din aceste țări.

Am exprimat sincere mulțumiri Președintelui rus pentru invitația de a efectua o vizită oficială în Federația Rusă în toamna anului curent, într-o perioadă stabilită de comun acord. Am certitudinea că această vizită va contribui substanțial la fortificarea relațiilor strategice de parteneriat de lungă durată dintre Republica Moldova și Federația Rusă. În finalul întrevederii am dat asigurări Președintelui Federației Ruse că nicio forță politică nu va reuși să discrediteze relațiile de prietenie dintre popoarele noastre, nici în prezent și nici în viitor. Sunt sigur că majoritatea absolută a cetățenilor Republicii Moldova va continua să susțină poziția Președintelui Republicii Moldova de promovare a cursului spre un parteneriat strategic și menținere a relațiilor de prietenie stabilite de-a lungul istoriei cu statul rus, precum și de promovare a unei politici externe echilibrate, deschidere spre cooperare cu Vestul și Estul în baza intereselor naționale ale Republicii Moldova”, a punctat Dodon.

Mihaela Rotari

Share