Scoarțe din zestrea Muzeului de Etnografie din Chișinău, expuse la Vaslui

Scoarțe din zestrea Muzeului de Etnografie din Chișinău, expuse la Vaslui

La Muzeul Județean din Vaslui vor fi expuse 38 de covoare cu mare valoare de patrimoniu din Republica Moldova.

„Expoziția reunește 38 de scoarțe din zestrea de peste 2.000 de covoare a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău (Republica Moldova), cu o mare valoare de patrimoniu: păretare, scoarțe și lăicere din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Pe lângă semnificațiile practice, cunoscute de toată lumea, scoarțele au și semnificații simbolice, istorice și sentimentale, pe care dorim să le facem accesibile publicului, prin intermediul acestui inedit spectacol vizual”, a declarat dr. Laurențiu Chiriac, muzeograf în cadrul Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, relatează infoprut.ro.

Scoarțele vor fi prezentate de drd. Petru Vicol, director general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală Chișinău, și de dr. Teodor Candu, director prim-adjunct al aceleași instituții. Alături de cei doi oaspeți, expoziția va fi prezentată și de Marian Antoniu și dr. Laurențiu Chiriac de la muzeul vasluian.

Activitatea se înscrie în manifestările cultural-artistice care marchează Centenarul Marii Uniri la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, precizează sursa citată.

Expoziția poate fi vizitată la Sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, în perioada 18 iulie-15 august 2018.

Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova au fost înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO pe 1 decembrie 2016.

Mihaela Rotari 

Share