Constantin Codreanu: Toate localitățile românești din afara granițelor țării trebuie înfrățite cu localitățile din România

Constantin Codreanu: Toate localitățile românești din afara granițelor țării trebuie înfrățite cu localitățile din România

Ministrul Afacerilor Externe, domnul Teodor Meleșcanu, i-a prezentat deputatului PMP, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, situația înțelegerilor de cooperare/acordurilor de înfrățire între unitățile administrativ-teritoriale din România și din Republica Moldova pentru ale căror încheiere s-a solicitat avizul MAE din anul 2006 până în prezent.

Astfel, ministrul Afacerilor Externe a prezentat lista unităților administrativ-teritoriale înfrățite oficial din cele două state românești, din care rezultă că numărul total al acordurilor de parteneriat și înfrățire este în prezent de 529, dintre care 450 de acorduri au fost încheiate între unități administrative de nivelul I, iar 79 de acorduri între unități administrative de nivelul II.

Pe ani, numărul acordurilor de parteneriat și înfrățire încheiate cu avizul MAE este următorul:  2006 – 10 acorduri; 2007 – 1 acord; 2008 – 3 acorduri; 2009 – 8 acorduri; 2010 – 10 acorduri; 2011 – 16 acorduri; 2012 – 15 acorduri; 2013 – 24 de acorduri; 2014 – 21 de acorduri; 2015 – 26 de acorduri; 2016 – 110 acorduri; 2017 – 181 de acorduri;  2018 (primele 6 luni) – 104 acorduri.

În acest fel, Constantin Codreanu, a vorbit despre importanța înfrățirilor.

„În ultimii doi ani și jumătate au fost semnate circa 400 de noi acorduri de înfrățire între colectivitățile și administrațiile locale din România și Republica Moldova. Este o creștere vizibiă. Procesul va continua și în a doua jumătate a anului curent. Sperăm ca în următorii doi ani să putem ajunge la 1000 de acorduri, cunoscând că acestea creează inclusiv solidarități financiare, conform legislației române. Multe acorduri de înfrățire au dat deja roade concrete, primăriile din Republica Moldova beneficiind, în cadrul unor proiecte comune, de sprijin financiar consistent din partea primăriilor înfrățite din România”, a precizat Codreanu.

El a mai comunicat și despre poziția la care se află R. Moldova la capitolul înfrățirilor.

„La capitolul acorduri de înfrățire, printre cele 9 state în care există comunități istorice de români, Republica Moldova se plasează pe poziția întâi, cu 529 de acorduri, urmată în descreștere de Ungaria – 225 de acorduri, Bulgaria – 75 de acorduri, Ucraina – 62 de acorduri, Serbia – 40 de acorduri, Grecia – 23 de acorduri, Republica Macedonia de Nord – 11 acorduri, Croația – 3 acoduri, Albania – 1 acord. În cazul Ungariei, Bulgariei, Ucrainei, Serbiei, Greciei, Republicii Macedonia de Nord, Croației și Albaniei este vorba, în cele mai multe cazuri de acorduri cu alte localități decât cele în care membrii minorităților românești înrudite sunt prezenți. Trebuie să facem tot posibilul  pentru ca în următorii doi ani să nu existe în afara granițelor țării nicio localitate românească care să nu fie înfrățită măcar cu o localitate din România”, a comunicat el.

Mihaela Rotari 

Share