Alegeri parlamentare în diaspora! PLDM propune modificarea Codului Electoral
Fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a înregistrat, astăzi, proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Legii cu privire la drepturile speciale ale alegătorilor din Diaspora, transmite Oficial.
În cadrul unei conferințe de presă, liderul fracțiunii, Tudor Deliu, a spus că proiectul a fost elaborat la solicitarea Asociațiilor obștești, reprezentanților Asociațiilor din Diaspora și membrilor activi din cadrul grupului „Adoptă un vot” de pe rețelele de socializare.
„Potrivit ultimelor date ale Ministerului de Externe, în 2016, numărul cetățenilor aflați peste hotare era de 805 509 persoane sau 21% din totalul populației. Un alt argument ar fi că moldovenii de peste hotare au contribuții financiare semnificative pentru economia RM”, a spus Tudor Deliu.
De asemenea, deputatul a menționat ce modificări sunt propuse: „Venim cu o introducere a unui nou articol – 13 prim cu denumirea „Drepturile speciale ale alegătorilor din Diaspora”. În cazul alegerilor de orice fel, orice cetățean cu drept de vot din străinătate poate vota la orice secție de votare indiferent de statutul acestuia. Se vine cu o modificare ce ține de actele de identitate privind participare la alegeri. Propunem ca – cetățenii să poată vota cu buletinul de identitate a cetățeanului RM, buletinul de identitate provizoriu cu mențiunea privind cetățenia RM și pașaportul de intrare/ieșire din țară a cetățeanului RM. Și prin derogare de la art. 8 din Codul Electoral, alegerile din afara RM se efectuează în 2 zile consecutive, sâmbăta și duminica, sau orice alte 2 zile consecutive. Pentru fiecare zi, Birourile electorale vor întocmi procese verbale aparte.
Propunem ca secțiile de votare să fie deschise pentru fiecare circumscripție în parte, pe lângă misiunile diplomatice și să existe 1 sau mai multe secții de votare permanente. Propunem ca în cadrul acestor secții să-și poată exercita dreptul al vot nu mai puțin de 5 mii alegători.
O altă modificare – susținerea financiară a concurenților electorali. Astfel, propunem ca alegătorii să poată finanța în numerar sau prin operațiuni bancare activitatea formațiunilor politice în mărime de cel mult 5 salarii medii lunare pe economie. Donațiile din operațiunile bancare pot fi realizate prin transfer bancar sau prin intermediul paginii web a CEC. În acest context propunem eliminarea din Codul electoral art.41, alineatul 3 și art. 119, litera B, unde este prevăzută interzicerea campaniei electorale de către cetățenii aflați peste hotare”, a punctat Tudor Deliu.
Doina Secrieru