PSRM: Proclamarea actualei legi drept ”învechită”, rezumă că, în RM relațiile interetnice și lingvistice nu sunt reglementate de nici o lege
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) consideră că, decizia Curții Constituționale din Moldova, prin care, Legea cu privire funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată ”învechită”, a creat o nouă circumstanță-periculoasă cu privire la pacea civilă și stabilitatea social-politică din țara noastră, informează Oficial.
Într-un comunicat de presă, PSRM menționează că, proclamarea actualei legi drept ”învechită”, rezumă că, în Republica Moldova relațiile interetnice și lingvistice nu sunt reglementate de nici o lege.
„Acest lucru duce la apariția fără-de-lege din partea oricărui funcționar, la orice nivel – de la guvernare până la GLC. La rândul său, acest lucru duce la apariția unui șir de conflicte periculoase cu tentă interetnică, care poate cuprinde întregi regiuni ale țării noastre. În situația dată, fracțiunea PSRM consideră necesară elaborarea și adoptarea cât mai rapidă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, în variantă redactată. La moment, este creat un Grup de lucru pentru elaborarea proiectului de lege dat și înregistrarea sa în Parlament”, se spune în comunicat.
Potrivit PSRM, proiectul va proclama următoarele teze fundamentale pentru existența societății moldovenești:
- Limba de stat a Republicii Moldova este moldovenească (în conformitate cu art. 13 al Constituției RM).
- Limba rusă va primi statutul oficial de limbă de comunicare între națiuni, limbă în care vorbesc peste un milion de cetățeni ai Moldovei (art. 7 al Constituției RM).
- Protecția și garantarea diversității lingvistice și culturale pe întreg teritoriul republicii (Constituția RM).
Socialiștii au menționat că, după părerea lor, adoptarea acestei legi este unicul scenariu posibil pentru asigurarea și fortificarea poporului multinațional moldovenesc.
„Este cea mai importantă condiție pentru respectarea drepturilor cetățenilor Moldovei. Este o normă obligatorie pentru viitoare integrarea a celor două maluri ale Nistrului într-o societate comună. Astăzi, nici Curtea Constituțională, a cărei majoritatea membrilor sunt cetățeni ai altui stat, nici majoritatea nelegitimă parlamentară nu dețin competențele juridice pentru a schimba principiile de bază a legii fundamentale a țării noastre – Constituția Republicii Moldova. Vremea înșelăciunii pseudo-juridice și a insinuărilor pseudo-legale dispare. PSRM va apăra cu fermitate îndeplinirea tezelor menționate mai sus și va crea unu stat democratic de drept în Moldova, unde nici un cetățean, indiferent de apartenență etnică sau religioasă, nu se va simți presat”, se mai spune în comunicat.
Doina Secrieru