Roman Boțan demisionează din funcția de președinte al Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică
Deputatul Partidului Liberal, Roman Boțan, a anunțat că își dă demisia din funcția de președinte al Comisiei parlamentare Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, informează Oficial.
„Astăzi, în semn de protest, mi-am depus demisia din calitate de președinte al Comisiei de Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, deoarece îmi lasă un dezgust și un profund sentiment de îngrijorare asupra faptului cum în Parlamentul Republicii Moldova se examinează chestiuni ce țin de competența comisiei pe acre am avut onoarea să o conduc. Astăzi, prin votul majorității parlamentare, a fost introdusă în ordinea de zi a ședinței plenare proiectul de lege privind sistemul național de pașapoarte, dar și legea cetățeniei”, a precizat el.
În acest fel, Boțan a comunicat mai multe aspecte cu privire la legea modificată. „Prin legea privind modificarea și completarea unor acte legislative au fost operate un șir de modificări, prin care cetățenilor străini și apatrizilor li se poate acorda cetățenia Republicii Moldova. Acordarea cetățeniei în acest caz urma să fie limitată, în mod justificat, consider eu, solicitanții erau obligați să cunoască și să respecte prevederile Constituției și să întrunească cumulativ anumite condiții. În număr de 5000 de persoane intrau și membrii familiei acestora. În acest context, în conformitate cu prevederile adoptate acum sintagma 5000 de persoane s-a modificat în 5000 de solicitanți principali. Noțiunea de solicitant principal reprezintă cetățeanul străin sau apatridul, care solicită obținerea cetățeniei, iar în acest număr nu sunt incluși membrii de familie. Astfel, limita de 5000 de persoane este compromisă prin posibila creștere a acestui număr la câteva zeci de mii. Prin prevederile propuse, persoanele care vor obține cetățenia sunt exceptați de condiția cunoașterii prevederilor Constituției Republicii Moldova și a limbii de stat”, a subliniat el.
Prin urmare, Roman Boțan a vorbit despre activitatea de deputat, care, potrivit lui, „va fi mult mai eficientă”. Funcția, consider că, mi-am făcut-o conștiincios. Îmi asum toată activitatea de până acum. Consider că activitatea mea va fi mult mai eficientă în calitate de deputat, de aceea eu nu voi semna oricare act administrativ în acest sens”, a conchis el.
Mihaela Conovali