CEC, despre tehnologiile aplicate în alegerile din RM
Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC) a organizat o discuție electorală la Anenii Noi, cu privire la tehnologiile folosite în alegerile din Republica Moldova, informează Oficial.
Directorul Centrului de Instruire Continuă pe lângă CEC, Pavel Cabacenco, a comunicat câteva detalii cu privire la subiectul discuției. „Astăzi discutăm o temă foarte interesantă și anume cum alegerile sunt organizate în era digitală. În ultimii 20 de ani suntem martori la o dezvoltare foarte bruscă”, a precizat el.
Directorul adjunct al Departamentului de Tehnologii Informaționale și gestionare a listelor electorale pe lângă CEC, Andrei Constantin, a comunicat cele 7 module folosite de CEC.
„Primul modul dezvoltat de noi este Registrul de Stat al Alegătorului (RSA), conține toți cetățenii Republicii Moldova, care au împlinit 18 ani. Al doilea modul este pregătirea, în acest bloc de funcții noi pregătim bazele noastre de date pentru ziua alegerilor. După care vine așa un bloc de funcții – concurenții, unde noi dăm acces la operatorii, pe care noi îi avem în teritoriu, la introducerea tuturor concurenților electorali, care se înscriu în cursă. După care la noi este așa un bloc de funcții – votarea, pe care noi îl folosim în ziua alegerilor, unde operatorii în ziua alegerilor se conectează la serverul nostru și oamenii pot să voteze. Mai avem așa un bloc de funcții – rotația, în acest bloc de funcții noi avem toți concurenții electorali, consilierii din toate localitățile, unde noi foarte ușor putem să vedem un circuit al consilierilor în localități”, a declarat el.
În acest fel, Andrei Constantin a oferit mai multe informații privind Registrul de Stat al Alegătorilor. „RSA este un furnizor de date la toate blocurile de funcții, care sunt în sistemul nostru. În registrul nostru de stat al alegătorilor au acces toate primăriile și ei pot foarte ușor să administreze listele electorale”, a susținut el.
Prin urmare, el a mai comunicat pașii care erau întreprinși până a apărea RSA. „Până a apărea acest sistem – RSA, toate primăriile dețineau listele electorale la ei în primărie, în format excel, în calculatoare. Până în 2012, pentru a ușura activitatea administrației publice locale, noi primeam aceste liste electorale de la primărie în format excel. Noi le adaptam cu datele de la registrul de stat al populației, ce ține de 18 ani, ce ține de actualizarea vizei de reședință, de cei decedați. Mai apoi, le înapoiam administrației publice locale, unde ei repartizau aceste date pe secții de votare. După ce a apărut RSA, nu a mai fost nevoie de liste în format excel, ei au acces direct la noi pe server”, a conchis el.
Mihaela Conovali