Moldova, împânzită de bombe! Află unde a fost găsită cea mai mare cantitate de muniţii în 2014 //Foto
Geniştii Armatei Naţionale au identificat şi neutralizat, anul trecut, 1135 de obiecte explozive în diferite localităţi ale ţării.
Potrivit locotenent-colonelului Serghei Chilivnic, specialist principal din cadrul secţie Geniu a Armatei Naţionale, echipele Batalionului geniu, Brigăzilor „Moldova”, „Ştefan cel Mare” şi „Dacia” au intervenit în 2014 în localităţile din raioanele Ştefan Vodă, Căuşeni, Ungheni, Criuleni, Cantemir, Anenii Noi, Hînceşti şi Teleneşti.
Sursa a specificat că cea mai mare cantitate de muniţii a fost depistată în satul Plop Ştiubei, raionul Căuşeni, în martie, unde grupa de deminare a Batalionului geniu, condusă de către căpitan Adrian Cîrlig, a lichidat 37 de bombe de aruncător de mine, calibru 82 mm, care datau din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Locotenent-colonelul Chilivnic a adăugat că un alt lot de muniţii a fost distrus, în luna aprilie, în pădurea de lîngă satul Mingir, raionul Hînceşti. Acolo, echipa de genişti, condusă de căpitanul Alexandru Muntean, a identificat 24 de bombe de la aruncător, calibru 81 mm, trei mine antitanc şi antipersonal, patru lovituri de aruncător de grenade, un proiectil de artilerie, calibru 100 mm, o grenadă de mînă F-1, două grenade antipersonal şi antitanc. Toate obiectele explozive erau din cel de-al Doilea Război Mondial.
În toamna aceluiaşi an, geniştii din Brigada „Moldova” au intervenit în municipiul Bălţi, unde au lichidat 30 de obiecte explozive. Arsenalul de muniţii a fost descoperit de către un grup de muncitori în curtea unui depozit, din apropierea Gării Bălţi-Slobozia. Atunci, geniştii militari au identificat şapte proiectile de artilerie, calibru 77 mm, 14 proiectile antiaeriene, calibru 57 mm, cinci bombe de aruncător de 82 mm, precum şi patru grenade F-1.
Totodată, în luna septembrie a anului trecut, pe lîngă misiunile de deminare de pe întreg teritoriul ţării, geniştii Armatei Naţionale au participat la demolarea funicularului din oraşul Rezina prin metoda de explozie.
Maria Roşca