Moldova nu mai exportă produse alcoolice cu denumirea: ”șampanie”, ”cognac” şi ”cahor”

Moldova nu mai exportă produse alcoolice cu denumirea: ”șampanie”, ”cognac” şi ”cahor”

Din 1 aprilie 2018, Republica Moldova nu va mai produce și exporta producție alcoolică sub denumirile geografice occidentale după locul de proveniență Champagne, Cognac şi Cahors (“șampanie”, “cognac” şi “cahor”).

Conform Acordul de Asociere, semnat în anul 2014, Republica Moldova  a beneficiat de o perioadă de grație de cinci ani, timp în care producătorii urmau să ajusteze producția autohtonă la standardele UE. Noile cerințe au fost discutate ieri, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în cadrul unei întrevederi cu producătorii de vin.

Secretarul de stat, în domeniul politicilor și produselor de origine vegetală, Vasile Luca a informat că suntem la finele perioadei de tranziție pentru dreptul de utilizare a mărcilor străine, iar specialiștii din cadrul ministerului lucrează asupra reglementării legislației.

“Vreau să menționez că înregistrarea IGP ”Divin”, categoria de produs ”divin” va fi substituită cu ”rachiu de vin”. În acest sens, vom propune modificarea Legii viei și vinului nr. 57 din 10 martie 2006 și a Reglementării tehnice ”Definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor alcoolice”, în care vor fi stipulate prevederi referitor la substituirea acestor categorii de produse și specificarea condițiilor de fabricare, certificare și comercializare a ”rachiului de vin” cu IGP ”Divin” ”, a specificat Secretarul de stat, Vasile Luca. De asemenea, oficialul, a adăugat că pe parcursul ultimilor cinci ani, puțini dintre producători au ținut cont de rigorile impuse.

În cadrul ședinței, agenții economici au comunicat că se confruntă cu problema nerecunoașterii produsului ”divinului”  pe piața de desfacere din țările membre CSI.

Potrivit Acordului semnat cu UE, Republica Moldova trebuie să asigure un grad înalt de protecție a peste 3,2 mii de indicații geografice europene pentru produsele alimentare, vinuri şi băuturi alcoolice. Scopul documentului este de a spori protecția consumatorilor, astfel încât aceștia să nu fie induși în eroare referitor la locul de proveniență a produselor.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, atenționează, că în conformitate cu legislația, din 1 aprilie curent, organismele de certificare nu vor mai produce certificate cu mărci străine, iar orice încercare de comercializare și export a acestora va fi pedepsită conform legii.

Amintim, în Republica Moldova sânt utilizate denumiri alternative pentru următoarele vinurile: “șampanie”- vin spumant, “coniac”- divin  şi “cahor”- pastoral.

Mihaela Rotari

Share