Două scenarii, admise de un analist politic, care ar putea da peste cap alegerile locale anticipate din Chișinău și Bălți
Analistul politic Igor Volnițchi este de părere că chiar dacă Comisia Electorală Centrală a stabilit data alegerilor locale anticipate noi în municipiile Chișinău și Bălți la 20 mai, aceasta nu înseamnă că ele vor avea loc sau că vor fi validate în final, informează Oficial.
„Eu în genere cred că decizia CEC-ului nimic nu înseamnă; nimic nu înseamnă din punct de vedere politic și voi deschide unele paranteze. Spre exemplu, eu nu sunt sigur că, chiar dacă ieri s-a stabilit data alegerilor, aceste alegeri vor avea lor. Spre exemplu, eu nu sunt sigur că, chiar și dacă se vor găsi banii pe care unii zic că Parlamentul, Guvernul încă trebuie să-i identifice și, chiar dacă vor avea loc alegeri, vor fi validate rezultatele acestor alegeri”, a declarant el pentru Europa Liberă.
În același interviu, analistul politic a spus că, chiar dacă „meciul” va fi pornit de guvernare, pe parcurs s-ar putea interveni cu unele modificări de ordin politic.
„Iată doar câteva scenarii cum le văd eu în continuare: primul scenariu – ar fi posibil ca aceste alegeri să nu aibă loc, fiind invocat fie pretextul financiar, fie intervenind pe fir Curtea Constituțională, fie o instanță de judecată, dacă cineva se va adresa; scenariul doi – aceste alegeri au loc, dar dacă rezultatul nu convine cuiva, intervin din nou unele adresări în organele abilitate ale statului și nu se validează rezultatele acestor alegeri…”, a spus Igor Volnițchi.
Analistul a mai subliniat că „miza acestor alegeri, în special a celor din capitală, este una foarte mare”. „În capitală urmează să avem alegeri parlamentare și aici locuiesc circa ¼ din numărul alegătorilor care putem presupune că vor participa la votare. În capitală sunt 11 circumscripții uninominale și lupta pentru funcția de primar din acest punct de vedere devine mult mai importantă, iar suspiciunile apar pentru că avem și unele precedente. Să ne amintim, spre exemplu, de referendumul convocat de președintele Dodon pentru data de 24 septembrie 2017”., a adăugat el, precizând că, „CEC-ul și atunci a stabilit data referendumului, a trimis solicitarea respectivă către organele abilitate ale statului, dar iată că la nivel guvernamental nu s-au identificat banii respectivi. Bine, a fost și o decizie ulterioară a Curții Constituționale, dar oricum a existat și acest moment legat de factorul financiar”.
Doina Secrieru