Declaraţie surprinzătoare despre discursul lui Putin: „Trebuie să fim pregătiți că așa va fi pentru viitorii câțiva ani”
Directorul pentru studii de securitate internațională de la Institutul Serviciilor Unite Regale, Jonathan Eyal, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre discursul lui Vladimir Putin susţinut recent.
„Cum ați spus,facem abstracție acum de calculele electorale de la Moscova. Efectiv, era un discurs foarte lung, deci, pot să iau numai chestiile militare. Dar chestiile militare au fost bine-pregătite, să nu uităm că domnul Putin a vorbit cu un video al acestor rachete care era proiectat în spatele lui. Deci, era totul făcut, înscenat de la bun-început pentru a avea un maximum de efect. Cred că sunt două puncte care trebuie luate în calcul. Punctul numărul întâi este că președintele Rusiei acum admite public că a violat acordurile de dezarmare nucleară sau de limitare nucleară pe care le-a semnat cu Statele Unite și că Rusia a cheltuit ultimii 10 ani, cel puțin, în încercări de a viola acest acord și a dezvolta un nou sistem de rachete, care sunt interzise prin acordurile pe care Rusia le-a semnat cu țările occidentale. Deci, să ținem minte că președintele Rusiei admite public că a mințit în ultimii 15 ani. Ok. Numărul doi: ne-a adus aminte încă o dată că pentru Rusia de astăzi forța este cea care decide lucrurile și nu relațiile bilaterale și nu relațiile de parteneriat cu țările vecine. Cred că punctul principal este că ne-a adus aminte domnul Putin încă o dată că șansele de o redresare a confruntării care există între Rusia și celelalte țări ale Uniunii Europene – pentru că nu spun numai Occidentul, ci toate țările europene – are să continue și că pentru Putin personal această confruntare devine acum noua normalitate. Adică trebuie să fim pregătiți că așa va fi pentru viitorii câțiva ani, pentru viitoarele câteva decenii, poate. Întrebarea pentru mine nu este dacă vom face ceva cu Putin, bănuiesc că nu va fi nimic mai bun cu Putin cât timp rămâne la putere, dar dacă putinismul, sistemul pe care el l-a creat, poate să fie redresat după el. Dar pentru generația noastră, pentru cei care trăim astăzi, cred că mesajul este că nu vor fi relații mai bune cu Rusia pentru anii viitori. Și acum ne întoarcem la întrebarea la care am început: cum poate Moldova să spună că rămâne neutră în acest context?”, a precizat el.
Mihaela Rotari