Analist de la Bruxelles spune cum e văzută Moldova de instituțiile europene: „Aș vrea să spun foarte clar că se vede…”

Analist de la Bruxelles spune cum e văzută Moldova de instituțiile europene: „Aș vrea să spun foarte clar că se vede…”

Analistul principal de la European Policy Centre de la Bruxelles, Paul Ivan, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre șansele livrării ajutorului macrofinanciar de UE, către Republica Moldova, informează Oficial.

„De multe ori am impresia că unii politicieni din Republica Moldova își închipuie că ce spun ei sau ce se întâmplă în Moldova nu este neapărat văzut și la Bruxelles sau nu este văzut în afara Republicii Moldova. Și aici aș vrea să spun foarte clar că se vede ce se întâmplă, ce se spune, și instituțiile europene au informații foarte bune. Există o înțelegere atât a succeselor, cât și a eșecurilor din Republica Moldova. Și a fost clar că în ultimii ani au fost și succese – începând de la semnarea Acordului de Asociere, liberalizarea regimului de vize, se observă și măsurile legate de stabilizarea sectorului bancar. Prin urmare, se văd, cum spuneam, și cele bune, și cele rele”, a comunicat el.

Prin urmare, analistul a comunicat despre implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Fără îndoială, schimbarea sistemului electoral, făcută în modul în care a fost făcută, apoi fără luarea cu adevărat în considerare și implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, au dăunat relațiilor dintre actuala putere guvernamentală și instituțiile europene. Am văzut poziționări foarte clare din partea partenerilor europeni, din partea celor din Statele Unite. Ceilalți înțeleg rațiunile acestei mișcări politice și nu sunt văzute, în general, cu ochi buni tentativele de a acumula putere politică prin folosirea unei majorități parlamentare, prin schimbarea regulilor jocului sau, în cazuri și mai nefericite, prin punerea de presiune asupra oponenților politici, fie că vorbim de autorități locale, de partide politice parlamentare sau neparlamentare. Prin urmare, sunt probleme cu democrația din Republica Moldova, modul în care cei mai puternici actori politici din Moldova înțeleg să se respecte regulile jocului. Iar aceste chestiuni, care sunt fundamentale pentru actori democratici de tipul Uniunii Europene sau Statelor Unite sunt foarte negativ percepute și dăunează imaginii Guvernului, imaginii majorității guvernamentale. Suntem în secolul XXI, nu poți să faci ceva în țară și apoi să speri că, în exterior, totul va depinde de cum comunici, de firmele de lobby pe care le angajezi să-ți transmită mesajele, că, cumva, îi vei convinge pe partenerii aceștia, care nu știu ei prea multe… E naiv și e un mod de lucru care nu face decât să dăuneze credibilității guvernării. Și aici, o ultimă idee în această direcție, va fi, fundamental, modul în care se vor desfășura alegerile parlamentare la sfârșitul acestui an. Dacă acestea vor fi libere, vor fi corecte. Acest lucru va avea un efect mare asupra modului în care este percepută Republica Moldova și coaliția de guvernare”, a menționat el.

Mihaela Rotari

Share