Numărul străinilor care încălcă regulile de ședere în RM este în scădere

Numărul străinilor care încălcă regulile de ședere în RM este în scădere

În anul 2014, polițiștii de frontieră au identificat în punctele de trecere 1353 de cetățeni străini care au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, prevăzut în articolul 333 al Codului Contravențional al RM. Comparativ cu anul 2013, numărul străinilor, depistați în punctele de trecere, care au încălcat regulile de şedere în Republica Moldova este în scădere cu aproximativ 400 de persoane, fiind depistate 1744.

Din totalul persoanelor documentate de angajații Poliției de Frontieră, pe parcursul anului trecut, 914 de cetăţeni au fost înregistraţi la frontiera moldo-ucraineană, 100 de străini – la ieșirea din țară prin punctele de trecere de la hotarul cu România, iar alţi 339 – la Sectorul Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău.

Cel mai des au ignorat obligațiile și responsabilitățile ce le revin străinilor aflați pe teritoriul țării cetățenii Federației Ruse – 532, Ucrainei – 479, României – 61, Bielorusiei – 32, Uzbekistanului – 25, Azerbaidjanului – 24, Turciei – 23, Armeniei- 16, Israelului- 15, Italiei-13, dar și ai altor state.
În contextul celor constatate și în vederea evitării situațiilor în care cetățenii străini încalcă prevederile legislației naționale, Poliţia de Frontieră reaminteşte unele reguli. Astfel, străinul are dreptul legal de ședere pe teritoriul țării timp de 90 de zile, într-un interval de 6 luni. Pot fi efectuate mai multe călătorii în această perioadă, dar totalul zilelor de ședere nu trebuie să depășească cifra de 90, de la data primei intrări în Republica Moldova. Dupa consumarea celor 90 zile, cetățeanul străin este obligat să părăsească Republica Moldova, însă poate reveni din nou, după expirarea termenului de 6 luni, de la data primei intrări.

Încălcarea de către cetăţenii străini şi apatrizi a regulilor de şedere în Republica Moldova prin nepărăsirea voluntară a teritoriului țării la expirarea termenului de aflare sau ședere acordat se sancționează cu amendă de la 20 la 50 u.c., dacă încălcarea este manifestată prin utilizarea documentelor neautentice, prin declararea de date false în vederea obținerii vizei sau actelor de identitate se sancționează cu amendă de la 50 la 100 u.c.. La fel, nedeclararea de către cetățeni străini sau de către apatrizi la autoritățile competente, în termenul stabilit de legislație, a faptului intrării pe teritoriul RM pentru a fi luați în evidență, cu excepția celor cărora le-a fost autorizată intrarea, se amendează de la 10 la 20 u.c..

Astfel, pentru asigurarea respectării de către toți cei ce tranzitează frontiera a prevederilor legale naționale și contracarării migrației ilegale, Departamentul Poliţiei de Frontieră, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în comun cu alte structuri, cu atribuții în domeniu, întreprind măsuri ferme în toate zonele de competență.

Mihaela Rotari

Share