Concluzie: 14 recomandări ale Comisiei de la Veneția privind constituirea circumscripțiilor uninominale nu au fost aplicate

Concluzie: 14 recomandări ale Comisiei de la Veneția privind constituirea circumscripțiilor uninominale nu au fost aplicate

Dintre cele 28 de recomandări ale Comisiei de la Veneția privind constituirea circumscripțiilor uninominale s-au regăsit integral 9 prevederi, 5 prevederi se regăsesc parțial sau formal și 14 dintre ele nu s-au regăsit deloc. La această concluzie au ajuns autorii studiului privind crearea circumscripțiilor uninominale a comunității watchdog.md, transmite Oficial.

Studiul a fost prezentat de către Valeriu Pașa. Autorul menționează că au fost încălcate toate normele legale de constituire a comisiei responsabilă de delimitarea circumscripțiilor, dar și a delimitării acestora.

„În recomandările Comisiei de la Veneția se spune clar că Comisia trebuie să fie credibilă. În Codul Electoral nu există nici o procedură a modului de delimitare a circumscripțiilor, câți alegători trebuie să fie într-o circumscripție și de unde s-au luat cifrele. Listele electorale au fost preluate de pe „Registru” și ea nu este adaptată la prezența fizică în regiunea unde se atribuie.

Pe teritoriul controlat au fost stabilite datele de la ultimul scrutin general. În cazul Transnistriei nu ar trebui să se aplice criteriul numărului de alegători”, a spus el.

De asemenea, activitatea și componența Comisiei de delimitare a circumscripțiilor naționale au fost vagi. „Nu este descris un mecanism de alegere a membrului Comisiei pentru ca să fie credibilă. Comisia de la Veneția a spus clar că, CEC nu trebuie să fie implicată în acest proces. Includerea în componența Comisiei a reprezentanților Președinției, Comisiei parlamentare, la fel nu se aplică. În componența Comisiei trebuie să se regăsească doar reprezentanții partidelor politice. Însăși delegarea Guvernului de a adopta o Hotărâre este vagă.

Regulamentul de stabilire a delimitării circumscripțiilor a fost aprobat înaintea aprobării componenței Comisiei, ceea ce este contrar Codului electoral.

Nu este clar cum s-a format Comisia, cum a lucrat și ce concluzii au fost făcute. Toate documentele nu sunt disponibile nicăieri. Nu este clar cine a invitat oamenii să facă parte din Comisie. Însăși procesul de lucru a fost unul netransparent, chiar dacă au fost ședințe live. Nu s-au făcut consultări publice, procese verbale. Există doar câteva anexe prezentate de Guvern după aprobare și atât”, a spus Valeriu Pașa.

Amintim că, Legea privind modificarea Codului electoral prin trecerea de la sistemul proporțional la sistemul mixt de vot a fost aprobată în lectură finală la 20 iulie 2017.

Doina Secrieru

Share