PSRM anunță organizarea audierilor publice pentru „Programul municipal: Locuințe accesibile”
Fracțiunea socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) consideră că ideea Primăriei mun. Chișinău, prin care îşi propune să procure mai multe apartamente sociale, în sumă de 10 milioane lei, nu e chiar corectă și este ineficientă, informează Oficial.
În cadrul unei conferințe de presă, socialiștii au venit cu altă idee despre cum ar trebui să fie folosite aceste 10 milioane de lei.
Socialistul Vitalie Mucan a menționat că ei propun ca aceste 10 milioane de lei să fie redirecționate în formarea unei strategii ipotecare.
„Dacă o tânără familie dorește să-și procure o locuință, Autoritatea Publică Locală să vină cu o susținere. De exemplu, la nașterea celui de-al doilea copil să poată achita 5-6 % din ipoteca pe care trebuie să o achite băncii, iar ulterior, dacă va fi al treilea sau mai mulți copii, în practica mondială, este arătat că poate fi trecută asupra APL această ipotecă total. Considerăm că este un mecanism de susținere a populației”, a precizat el.
Socialistul a mai menționat că, pentru a avea un mecanism eficient, și-au propus la data de 27 februarie 2018 să organizeze audieri publice pentru a veni cu „Programul municipal: Locuințe accesibile”.
Totodată, socialistul Alexandr Odințov a amintit că expiră termenul în care cetăţenii îşi pot privatiza apartamentele în care locuiesc, respectiv i-a îndemnat pe locuitori să-şi exercite dreptul prevăzut de legislaţie.
De asemenea, Alexandr Odințov a mai spus că, din păcate, Primăria trebuie să facă curățenie în apartamentele neprivatizate. „Nimeni nu știe numărul exact al apartamentelor neprivatizate, este o nelămurire totală. Dacă am face curățenie, am înțelege de ce lumea nu privatizează. De regulă e legat de datorii mari, inclusiv că nu au bani pentru a achita pentru a fi privatizate sau că a murit/plecat unii membri ai familiei și nu au posibilitatea să privatizeze împreună. Mai avem și situația că un bătrân trăiește într-un apartament cu 3 odăi, astfel neavând posibilitate nici să-l privatizeze, dar nici să achite comunalele”, a explicat socialistul.
Odințov a mai spus că, Primăria, atunci când dă în privatizare terenuri unor agenți economici pentru a construi blocuri locative, ar trebui să ducă tratative, ca din complexul respectiv un procent oarecare să aibă apartamente cu statut social, care să fie la balanța Primăriei.
„Eu vă asigur că agenții economici vor fi de acord. În general, putem găsi peste 30 de terenuri care în prezent nu sunt folosite și pe ele pot fi construite apartamente sociale. Cu un agent economic se poate de dus tratative de la 12-20% din complex să fie apartamente sociale, aceste apartament pot fi repartizate tinerelor familii”, a propus socialistul.
Mihaela Rotari